2014. március 2., vasárnap

Zserbó tartelette


Olyan, mint a sokak által ismert és szeretett "kosárka", csak nagyobb, ún. tartelette-formában sütve, és a meglepetést elrejti a diós hab: alatta bizony a lekvár mellett egy jó nagy kocka étcsokoládé is olvadozik, ellenállhatatlanná téve a süteményt :-)

A recept négy darabra szól, s meglepően hamar el is készül. Sokszor hallottam már, mennyire pepecs munka a "kosárka", ezért nem szívesen fognak hozzá a sütéséhez - nekik ajánlom ezt a nagyobb formát s benne ezt a süteményt!

De vigyázat! A tartelette kétszemélyes - egy ember egyszerre nem fogja tudni megenni, ez nem csak egy falat :-)

Ugyanez természetesen a kicsi kosárka formában is elkészíthető, vagy egyszerűen csak négyszögletes lappá nyújtva a tésztát, kicsi tepsiben összeállítva, majd sütés után kockákra vágva.





Zserbó tartelette


Elkészítési idő: 1 óra + az omlós tészta hűtése, min. 30 perc


Hozzávalók 4 darabhoz:


A tésztához:


  • 12,5 dkg liszt
  • 5 dkg puha vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • csipet só


A töltelékhez:

  • 3 tojásfehérje
  • 20 dkg darált dió
  • 1 tk. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
  • 10-12 dkg cukor (ki milyen édesszájú)
  • 1 tk. rum/rumaroma (elhagyható)
  • 4 ek. (házi) sárgabarack lekvár
  • 4 nagy kocka étcsokoládé (60%-os)



A tészta hozzávalóiból rugalmas, sima tésztát gyúrunk, folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük min. 30 percre, de ha előre dolgozunk, akár egész éjszakára is maradhat.

Ha letelt a hűtési idő, négy egyforma darabra vágjuk, s lisztezett munkalapon akkora körlappá nyújtjuk, hogy kényelmesen ki tudjuk vele bélelni a kivajazott-kilisztezett sütőformáinkat.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A formákat (benne a tésztával) borítsuk le 1-1 tenyérnyi alufóliával, kicsit nyomkodjuk bele, majd a keletkező üreget töltsük ki rizzsel/babbal/kerámia sütőgolyóval, és így süssük vakon a tésztát 15 percig.

Míg a tészta sül, elkészítjük a tölteléket.

A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd összekeverjük a darált dióval, a cukorral, a vaníliával, rumaromával. Meglehetősen kemény masszát kapunk, de így garantáltan nem fog szétfolyni!

Az elősütött tésztakelyhekből nagyon-nagyon óvatosan távolítsuk el az alufóliát a nehezékkel együtt (tűzforró!!). Kanalazzunk bele sárgabarack lekvárt, mindegyikre tegyünk 1-1 nagy kocka étcsokoládét, és púpozzuk meg alaposan a dióhabbal.

Tegyük vissza a sütőbe még kb. 15 percre, ha a teteje szépen megszínesedik, készen is van.

Hagyjuk langyosra hűlni, majd óvatosan borítsuk ki a formából, s már tálalhatjuk is.





2 megjegyzés:

  1. Elkészítettem már tőled a zserbó pitét, a zserbó kombee-t és nagyon úgy érzem, hogy a zserbó tartelette is erre a sorsra fog jutni. :D Nagyon fincsi lehet, a zserbó ízvilág nálunk is nyerő! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes módon az eredeti, igazi zserbóért nem vagyok annyira odáig - de így újragondolva már nincs vele semmi baj :-DD

      Nagyon finom :-)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.