2014. március 14., péntek

Fetás-sütőtökös pite darált hússal


Egyszerre édeskés és sós a sütőtöktől és a fetától, és mellette fűszeres is a darált hústól.

Könnyed, mégis meglepően laktató fogás, a bizarrnak tűnő hozzávalók senkit ne riasszanak el, bámulatosan finom!






Fetás-sütőtökös pite darált hússal

Elkészítési idő: 1 óra + 45 perc sütés


Hozzávalók egy 22 cm-es formához:


A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 mk. só
  • 1 tojás
  • 2 ek. hideg víz



A töltelékhez:

  • 1 fej lila hagyma
  • 30 dkg darált hús
  • 30 dkg sütőtök (pucolva mért súly)
  • 2 tojás
  • 20 dkg feta kockákra vágva
  • 2 dl tejszín (állati, 30%-os)
  • só, bors
  • 1/2 mk. római kömény
  • 1/2 mk. koriander



A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd egyből a sütőformába nyújtjuk úgy, hogy legyen egy 2-3 ujjnyi pereme is, majd hűtőbe tesszük min. 30 percre.

Közben elkészítjük a tölteléket.

A hagymát finomra vágjuk, kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig kevergetjük erős tűzön, néhány percig főzzük, míg a keletkezett folyadék java része el nem párolog, majd a fűszerekkel ízesítjük - a sóval vigyázzunk, mert a feta nagyon sós!

A sütőtököt meghámozzuk, karikákra vágjuk, és egy másik serpenyőben felforrósítunk 1-2 ek. olajat, és oldalanként 1 percig sütjük a tökkarikákat.

A sütőformában kihűtött tésztát elősütjük: letakarjuk sütőpapírral, s valamilyen nehezéket öntünk rá, pl. szárazbab, lencse, rizs - és 180 fokos sütőben így sütjük 15 percig.

Ezt követően a nehezékkel együtt eltávolítjuk a sütőpapírt, s a tészta alját kirakosgatjuk a sütőtök-karikák egyik felével. 

A fűszeres darált húst összeforgatjuk a fetakockákkal, a tejszínnel és a két egész, felvert tojással, a tésztakehelybe öntjük, végül az egészet befedjük a maradék sütőtök-korongokkal.

180 fokon további 25-30 percig sütjük - a teteje megpirul kissé és szemmel láthatóan megszilárdul a töltelék.

A formában hagyjuk kicsit hűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk.

Hidegen is finom!





Ihlet módosításokkal: Nők Lapja Konyha 2013. október

2 megjegyzés:

  1. Hát ez istenien hangzik:) S nagyon szép a tálalás, a fotó is:)

    VálaszTörlés
  2. Egyáltalán nem riasztanak el a hozzávalók, sőt! :) Nagyon tetszik a recept, el tudom képzelni, hogy mennyire finom! :)

    VálaszTörlés