2015. június 17., szerda

Kelt muffin: egy tésztából édeset és sósat is



Próbasütés az új szakácskönyvből, amit a Török Bálint Kiadótól kaptam :-)

Vége a kánikulának, nyugodtan mellé lehet állni újra a sütőnek!

Szóval próbasütés. Ahogy a könyvajánlóban is írtam, az édes-krémes sütemények helyett csábítóbbnak tűntek számomra a sósak és a kelt tésztából készültek, s azonos tésztából rögtön kétfajtát sütöttem: egy édes krémtúrósat vörös áfonyával és egy sós kaprosat.

Remek lett.

De.

Az eredeti recepthez képest változtatnom kellett, az arányokkal nekem bajaim voltak. A tészta a megadott mennyiségekből elkészítve lágy, szinte galuskatészta-szerű lett, simán felvett még kb. 10 dkg lisztet.

A töltelékek mennyisége számomra nagyon csekély volt, a leírásban krémes töltelék szerepelt, de ha visszaosztottam, 12 db süteménybe 10 dkg túró = kevesebb, mint 1 dkg túró süteményenként...

Illetve régi szokásom szerint eltekintettem a díszítő krémrózsáktól, nem hiányoltuk róluk.

Az irányvonalat nagyjából tartva testreszabtam a recepteket és mennyiségeket, és végeredményképpen igen-igen finomat sikerült sütnöm :-)

Ha csak egyfélét készítünk, csak sósat vagy csak édeset, a töltelék hozzávalóit duplázzuk meg!






Kelt muffin: egy tésztából édeset és sósat


Elkészítési idő: 2 óra


Hozzávalók 6+6 db süteményhez:


A kelt tésztához:

  • 1,75 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 tk. + 1 ek. cukor
  • csipet só
  • 30-35 dkg liszt (eredetileg 25 dkg)
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg vaj



Az édes töltelékhez:

  • 12,5 dkg túró
  • 1 tojás sárgája
  • 2 dkg cukor
  • 1 késhegynyi mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 marék vörös áfonya
  • 1 tk. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor



A sós töltelékhez:

  • 12,5 dkg túró
  • 1 tojás sárgája
  • 1 tk. friss, apróra vágott kapor
  • nagy csipet só
  • frissen őrölt bors



A kelt tésztával indítunk.

A tejet meglangyosítjuk, beleszórunk 1 tk. cukrot, beletördeljük az élesztőt, elkeverjük 1 evőkanálnyi liszttel, és felfuttatjuk.

A lisztben elkeverjük a sót, a cukrot, hozzáadjuk a tojások sárgáit, a felfuttatott élesztőt, dagasztani kezdjük. Ha már szépen összeállt, beledolgozzuk az olvasztott vajat is.

Ha nagyon lágy, apránként adagoljunk hozzá lisztet, könnyű legyen, de ne ragadós - a tojások nagysága is befolyásolja a liszt mennyiségét.

Dolgozzuk ki szépen, majd konyharuhával letakarva hagyjuk duplájára kelni.

A kétféle töltelék hozzávalóit egyszerűen összekeverjük egy tálban. Ha nagyon lágy, krémes a túró, adjunk hozzá pici búzadarát, ha inkább száraz-morzsalékos, lágyítsuk kevés tejföllel. Nekem egyikre sem volt szükségem.

Ha a tészta megkelt, borítsuk lisztezett munkalapra, és vágjuk fel 12 egyenlő nagyságú darabra. 

A darabokat lapítsuk ki korongokká, tegyünk a közepükre 1-1 púpos teáskanálnyi tölteléket (egyhatodnyi mennyiségeket tulajdonképpen), majd zárjuk össze a tésztakorongot úgy, hogy teljesen körülölelje a tölteléket.

Kétféleképpen tettem aztán a vajjal kikent horpadásokba: volt, amikor felfelé nézett a tészta azon része, ahol összezártam, és volt, hogy "fejjel" felfelé került a sütőformába, alul volt a "záróvonal". Mindkét verzió jól vizsgázott, nem folyt ki, nem nyílt szét.

A sütemények tetejét kenjük le a tésztából/töltelékből kimaradt tojásfehérjével, ha maradt, díszíthetjük vörös áfonyával (mintegy megkülönböztető jelzés). 

A sütőt melegítsük elő 190 fokra, majd kb. 25-30 perc alatt süssük aranybarnára a kis süteményeket.

Hagyjuk őket langyosra hűlni (akár a formában is, semmi baja nem lesz, de kitehetjük őket sütőrácsra is), majd fogyasszuk elégedetten az ízes, foszlós kalácskákat.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése