2015. június 24., szerda

Savanyú krumpli krémleves




Újkrumpliból persze, mert imádom, s mert egyébként is szezonja van :-)

A leves nevét egy étterem utcai étlapján láttam meg, és rögtön a homlokomra csaptam: a) miért nem jutott ez nekem eszembe, amikor úgy szeretem a klasszik savanyú krumplilevest, b) bár tele volt a hasam éppen, rögtön beindult a hangya, hogyan fogom elkészíteni - nevettek is rajtam, hogy uramisten, szuszogni alig tudunk, én meg 2 perc múltán már fejben főzök :-)))

Nnna, ha már úgyis beköszöntött az ősz (...), főzzetek melengető krémlevest, és nyugodtan süssetek hozzá ropogós baconcsíkot!






Savanyú krumpli krémleves


Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók:

  • 3 dkg vaj
  • 2 dkg liszt
  • 40 dkg krumpli
  • 2 babérlevél
  • 2-3 dl tejföl
  • só és sok-sok frissen őrölt bors
  • a tálaláshoz baconcsíkok



A vajat megolvasztjuk, világosra pirítjuk rajta a lisztet. Apránként felöntjük vízzel, folyamatosan kevergetve lehetőleg egy ovális habverővel, nehogy csomós legyen.

Beletesszük a megtisztított, felkockázott újkrumplit, beledobjuk a babérleveleket, sózzuk és lassú tűzön puhára főzzük, időnként kavarjuk meg. Figyeljünk rá, a benne lévő liszt miatt egy pillanat alatt képes kifutni!

Ha megpuhult, emeljük ki a levesből a babérleveleket, s tűzről levéve botmixerrel zúzzuk krémesre.

A tejfölt keverjük el kevés forró levessel, majd csurgassuk vissza a fazékba, egyet forraljunk rajta, de nem kell perceken át forralni!

Kóstoljuk meg: ha kell, sózzuk, s ízesítsük sok-sok frissen őrölt borssal.

A baconcsíkokat szinte füstölésig szárazon felhevített serpenyőben süssük ropogósra, s tálaljuk a leves mellé.

Egyszerűségében csodafinom!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése