2015. július 31., péntek

Fetás-paprikás galette



Omlós tésztakéreg, sajtos-fetás rakomány, és nyárízű, édes paprikák a tetején...

Igazi könnyű nyári vacsora egy pohár hűs fehérborral!






Fetás-paprikás galette


Elkészítési idő: 45 perc + min. 30 perc hűtés


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 mk. só
  • 1 ek. kefír vagy natúr joghurt
  • 1 ek. hideg víz




A töltelékhez:

  • 10 dkg feta
  • 10 dkg sajt
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • só és bors
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 zöld kaliforniai paprika
  • 3 ek. olívaolaj



A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, ezt a legegyszerűbb késes betétű robotgéppel, ami 10 másodperc alatt morzsára pörgeti a két alapanyagot. Összegyúrjuk a sóval, kefírrel és a vízzel, majd azon frissiben kb. 30 cm átmérőjű, 2-3 mm vastag koronggá nyújtjuk egy sütőpapíron.

A sütőpapírt a tésztával együtt átcsúsztatjuk egy nagyméretű tepsire, és így tesszük a hűtőbe pihenni. Szerintem így sokkal könnyebb a vajas tésztával dolgozni, mintsem hűtés után várakozni rá, hogy újra formálhatóvá lágyuljon.

Ha letelt a min. 30 perc hűtési idő, a tésztát elővesszük a hűtőből, hogy kissé magához térjen.

A sütőt előmelegítjük 190 fokra.

A fetát összekeverjük a reszelt sajttal, sóval (óvatosan, mert a feta sós), borssal, zúzott fokhagymával. Morzsalékos lesz, de így jó!

A sajtos fetát a tésztakorongra simítjuk úgy, hogy körben a szélén maradjon üresen legalább kétujjnyi rész. A tésztát körbe-körbe felhajtogatjuk, hogy pereme legyen, és sütés közben ne folyhasson ki a töltelék.

Megszórjuk a paprikakockákkal, meglocsoljuk olívaolajjal, majd az előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt halvány aranyszínűre sütjük.


Hagyjuk kicsit hűlni, majd cikkekre vágva tálaljuk.


2 megjegyzés: