2015. július 12., vasárnap

Málnás-vaníliás pite



Hirtelen felindulásból, na és persze egy nagy tál ajándék málnából készült sütemény.

Üde, könnyed, gyorsan készen van, és az íze a tömény nyár :-))))




Málnás-vaníliás pite

Elkészítési idő: 1 óra + hűtés + sütés


Hozzávalók egy 22 cm-es formához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 dkg cukor
  • csipet só
  • 1 tojás sárgája
  • 1-2 ek. jéghideg víz



A krémhez:

  • 2,5 dkg vaníliás pudingpor (főzős)
  • 2,5 dl tej
  • 3-4 dkg cukor
  • 3 dl habtejszín (állati, 30%-os)



A tetejére:

  • 30-40 dkg málna



A hideg vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a lisztben. Hozzáadjuk a cukrot, sót, tojás sárgáját és a hideg vízzel gyorsan tésztává gyúrjuk.

Azon frissiben kibélelünk a tésztával egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát vagy piteformát úgy, hogy pereme is legyen, majd így tesszük a hűtőbe pihenni min. 30 percig.

Ha letelt a hűtési idő, villával megszurkáljuk a tésztát több helyen, s 180 fokosra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranyszínűre sütjük, és teljesen kihűtjük.

A pudingport elkeverjük a cukorral és a hideg tejjel, majd takaréklángon, folytonosan kevergetve sűrűre főzzük, s ahogy a tésztát, ezt is teljesen kihűtjük. Fedjük le egy darabka folpack-kal, hogy a teteje ne bőrösödjön!

A tejszínt felhasználás előtt tegyük hűtőbe 24 órára, hogy teljesen hideg legyen, így tökélesen fel tudjuk verni. Kézzel vagy géppel kemény habot verünk belőle, és több részletben adjuk a vaníliapudinghoz ügyelve rá, hogy minél kevésbé törjön össze a hab!

A tésztakéregbe kanalazzuk a tejszínhabos vaníliakrémet, és ráhalmozzuk a málnaszemeket.

Néhány órára, de akár egész éjszakára tegyük hűtőbe, s cikkekre vágva tálaljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése