2015. augusztus 2., vasárnap

Narancsos-étcsokoládés tartelette



Csak 15-20 percet sütünk ebben a receptben, előtte-utána hűtünk :-)

Jaj, de nagyon megéri a várakozási időt!

Omlós tésztakehely, benne narancslekvár és dús étcsokoládé ganache...

Örök dilemmám, hogy melyik a jobb páros: a csoki-narancs vagy a csoki-málna?

:-DDD






Narancslekváros-étcsokoládés tartelette

Elkészítési idő: 45 perc + hűtés + sütés

Hozzávalók 4 tartelette-formához:


A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg puha vaj
  • 1 csipet só
  • 1 tk. cukor
  • 1 tojás
  • 1 ek. tej



A töltelékhez:

  • 4 ek. narancslekvár
  • 2 dl habtejszín (állati, 30%-os)
  • 20 dkg étcsokoládé (min. 60%-os)
  • 1-2 tk. méz


A tészta hozzávalóiból sima omlós tésztát gyúrunk. 

4 db tartelette-hez elegendő a kész tészta fele, a maradékot tartsuk becsomagolva hűtőben, egy hétig eláll, vagy fagyasszuk le, s maradhat a fagyasztóban akár 3 hónapig is!

A megfelezett omlós tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és kibéleljük vele a kivajazott tartelette formákat. Hűtőbe tesszük min 30. percre.

Ha a tészta áthűlt, 180 fokosra előmelegített sütőben süssük aranyszínűre kb. 15-20 perc alatt, majd a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben elkészítjük a tölteléket. A tejszínt felforrósítjuk, majd beletördeljük a csokoládét, hozzáadjuk a mézet, és simára, fényesre keverjük.

A kihűlt tésztakelyhek aljára kanalazunk a narancslekvárból, majd gazdagon megtöltjük a csokoládékrémmel. Ha marad a krémből, tároljuk hűtőben, és tegyük pl. forró kávéba, vagy lágyítsuk fel újra gőz fölött vagy mikróban, és csurgassuk friss gyümölcsökre, fagylaltra.

Hűtőbe tesszük dermedni 1-2 órára.

Narancslekvárral, esetleg kandírozott narancshéjjal díszítjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése