2015. augusztus 27., csütörtök

Ír körtetorta



Rachel Allen ír almatortájának körte átirata :-)

Olyan gyors és egyszerű, hogy hétköznap is nyugodtan nekiállhatunk, a munka vele kb. 10 perc.

Az íze pedig fordítottan arányos a ráfordított idő mennyiségével, nagyon-nagyon finom!




Ír körtetorta

Elkészítési idő: 45 perc


Hozzávalók egy 22 cm-es kapcsos tortaformához:



  • 22,5 dkg liszt
  • 1 tk. szódabikarbóna/sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • csipet só
  • 1 cs. vaníliás cukor



A rakományhoz:


  • 3-4 db kisebb körte (mint a képen)
  • 2 ek. cukor
  • 1 mk. őrölt fahéj/mézeskalács fűszerkeverék



A körtéket megmossuk, meghámozzuk, majd hosszanti irányban négyfelé vágjuk, magházukat kivágjuk.

A hideg vajat morzsásra pörgetjük a liszttel késes betétű robotgépben néhány pillanat alatt.

Ha nincs gépünk, almareszelőnk reszeljük bele a hideg vajat a lisztbe.

Hozzáadjuk a szódabikarbónát, a cukrot, sót, vaníliás cukrot, a tejet és a tojást, és egynemű, ragadós masszává keverjük.

A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, s belesimítjuk a tésztát.

A tetejét kirakosgatjuk a körtedarabokkal úgy, hogy domború felük felfelé nézzen.

Meghintjük a fahéjjal/mézeskalács fűszerrel elkevert cukorral, majd 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük - tűpróbával ellenőrizzük!

Langyosra hűlve, cikkekre vágva kínáljuk.

Még másnap is nagyon finom, nem szárad ki!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése