2015. augusztus 22., szombat

Rákóczi túrós tartelette


Hétvégi kényeztető sütemény, amiért igen sok elismerő hümmögést kaptam :-)))

Természetesen elkészíthető hagyományosan szögletes formában, illetve érdekes lehet kipróbálni csatos, kerek tortaformában is! Ekkor viszont a tölteléket és a tetejére a tojáshabot, valamint a lekvár mennyiségét is duplázzuk!






Rákóczi-túrós tartelette

Elkészítési idő: 45 perc + hűtés + sütés

Hozzávalók 4 db tartelette formához:

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg puha vaj
  • 1 csipet só
  • 1 tk. cukor
  • 1 tojás
  • 1 ek. tej



Túrótöltelék:

  • 15 dkg túró
  • 2 tojás sárgája
  • 1 tojás fehérje
  • 1 cs. (Bourbon) vaníliás cukor
  • 1-2 ek. cukor (ki milyen édesen szereti, de a lekvár és a hab is édes lesz!)



A rácshoz:

  • 1 tojás fehérje
  • 5 dkg porcukor



  • 3-4 ek. baracklekvár




A tészta hozzávalóiból sima omlós tésztát gyúrunk. 4 db tartelette-hez elegendő a kész tészta fele, a maradékot tartsuk becsomagolva hűtőben, egy hétig eláll, vagy fagyasszuk le, s maradhat a fagyasztóban akár 3 hónapig is!

A megfelezett omlós tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és kibéleljük vele a kivajazott tartelette formákat. Hűtőbe tesszük min 30. percre.

Addig elkészítjük a tölteléket. A túrót simára keverjük a cukorral, a tojások sárgájával, a vaníliás cukorral, végül az egyik fehérjéből felvert habbal.

Ha a tészta lehűlt, villával megszurkáljuk, és 5-8 perc alatt 180 fokos sütőben elősütjük.

Az elősütött tésztakérgekben elosztjuk a túrókrémet, és visszatoljuk a kis süteményeket sülni további 15-20 percig, míg a túrókrém teteje aranyszínű nem lesz.

Míg a sütemény sül, a maradék 1 tojásfehérjét habbá verjük. Ha már majdnem kemény, hozzáadjuk a porcukrot, és verjük tovább, míg kemény, fényes, formáját jól megtartó habbá nem válik. Szedjük bele csillagcsöves habzsákba.

Amikor a sütemény megsült, óvatosan fordítsuk ki a formákból. Egy lapáttal csúsztassuk vissza őket egyesével a tepsire, és rácsozzuk be a tojáshabbal. 

A vége előtti formából kivételnek azért van jelentősége, mert ha díszítés előtt vesszük ki a formából, nem fog később összetörni a tetején a tojáshab.

A sütő hőmérsékletét csökkentsük le 140 fokra, és szárítsuk rá a tojáshabot a süteményre (sajnos nem volt időm várni, míg lehűl a sütőm, ezért lett ilyen barnácska a habom, élvezeti értékéből mit sem vont le). :-)

Amikor teljesen kihűlt, a rácsok közeit töltsük meg baracklekvárral.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése