2015. augusztus 20., csütörtök

Új kenyér ünnepére - császárzsemle kenyér


Max csodálatos császárzsemléinek hirtelen felindulásból elkövetett kenyérré formázása :-)

Kicsi zsemlék helyett egyetlen cipóvá fontam a tésztát, s így sütöttem meg - csodás lett!

Max-nál találtok lépésről-lépésre fotókat a formázásról, sőt itt egy szuper videó az egész munkamenetről, érdemes megnézni!










Császárzsemle kenyér

Elkészítési idő: 75 perc

  • 2,5 dl tej
  • 1 ek olaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 mk. cukor
  • 35 dkg liszt
  • 1 tk só



A tetejére:
  • 1 tojás
  • 1 ek. szezámmag
  • 1 ek. tökmag
  • 1 ek. dióbél


A tejet meglangyosítjuk. Elkeverjük benne a cukrot, beletördeljük az élesztőt, s kevés lisztet is adunk hozzá. Langyos helyen felfuttatjuk.

A liszthez adjuk a sót és az olajat, majd a felfuttatott élesztőt, és ruganyos tésztát gyúrunk.

Ha van kenyérsütő gépünk, a hozzávalókat felsorolás sorrendjében az üstbe pakoljuk, és csak dagasztunk vele - ez az én gépemnél 20 perc.

Pihentetés nélkül lisztezett munkalapon kb. 40-50 cm rúddá sodorjuk az egész tésztát. Óvatosan „görcsre kötjük”, majd az alul lévő tésztavéget felülre-középre hajtjuk, a felül lévő tésztavéget alulra-középre.

Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a cipót, és hagyjuk kelni 20 percig.

A magvakat késes betétű robotgépben vagy egy vágódeszkán durvára aprítjuk.

Ha a tészta megkelt, lekenjük a felvert tojással, bőségesen meghintjük a magvakkal, és 180 fokosra előmelegített sütőben (aljában egy lábaska vízzel) kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Akkor jó, ha az alját megkopogtatva kongó hangja van.

Rácsra téve hagyjuk kihűlni.


2 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.