2015. szeptember 10., csütörtök

Zabkása mézes sült szilvával



Kényszer szülte "recept" :-)

Elképzelésem sincs, hogy egy ennyire forró nyár után hogyan lehetséges az, hogy a kívülről gyönyörűséges, általam egyesével kiválogatott és megtapogatott szilvák mégis éretlenek...

Az a fajta éretlenség, amikor harapás után a gyümölcs szinte lemarja a fogzománcot, brrrrrrr...

Mindegy, ételt ki nem dobunk.

Fogtam a szilvákat, kettévágtam őket, pici méz és mézeskalács fűszer a tetejükre, és megsütöttem sütőben. Szottyosra, édesre :-)

Ment a reggeli zabkása tetejére, és szuperjó volt!




Zabkása mézes sült szilvával


Elkészítési idő: 30 perc


Hozzávalók:

  • 5-6 szem szilva
  • 1 ek méz
  • 1 mk mézeskalács fűszerkeverék


A zabkásához:

  • 2 dl tej (vagy 1 dl tej és 1 dl víz keveréke)
  • 2 ek apró szemű zabpehely
  • 1 tk. méz (opcionális)
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj (opcionális)


A szilvákat megmossuk, hosszában kettévágjuk, kimagvaljuk.

Tűzálló tálba tesszük a fél szilvákat vágott felükkel felfelé, meglocsoljuk a mézzel és meghintjük a fűszerkeverékkel, majd 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

A félig érett szilva ekkorra megpuhult, de alakját megtartotta, nem mállott szét - a sütési idő nagyban függ a szilva érettségétől, puhaságától.

A zabpelyhet elkeverjük a tejben (vagy a tej-víz keverékében), és takaréklángon, időnként megkavarva kb. 5 perc alatt tejbegríz állagúra főzzük.

Ha nincs hozzá sült szilva feltétként, nyugodtan ízesítsük a zabkását mézzel és fahéjjal, a fűszeres szilvához nem volt szükség plusz édesítésre és fahéjra.

A friss zabkását a sült szilvával tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése