2015. szeptember 19., szombat

Szilvalekváros-rozmaringos tartelette



Omlós tésztakehelyben az egyszerű szilvalekvár némi friss rozmaringgal bolondítva...

Egyszerű és nagyszerű :-)






Szilvalekváros-rozmaringos tartelette

Elkészítési idő: 45 perc + hűtés + sütés

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg puha vaj
  • 1 csipet só
  • 1 tk. cukor
  • 1 tojás
  • 1 ek. tej


 A töltelék:

  • 8 ek. szilvalekvár
  • 1 ág friss rozmaring


A tetejére:
  • 1 tojás


A tészta hozzávalóiból sima omlós tésztát gyúrunk.

Kibéleljük vele a kivajazott tartelette formákat, természetesen nem kell hozzá az egész tésztamennyiség!

4 db tartelette-hez elegendő a kész tésztának kb. fele, a maradékot tartsuk becsomagolva hűtőben, egy hétig eláll, vagy fagyasszuk le, s maradhat a fagyasztóban akár 3 hónapig is!

Hűtőbe tesszük min 30. percre, s tegyünk el kevés tésztát a rácsozáshoz is.
  
A szilvalekvárt keverjük el apróra vágott friss rozmaringgal. Ha nem kedveljük a rozmaringot, használjunk nyugodtan őrölt fahéjat helyette!

Ha a tészta áthűlt, alját szurkáljuk meg néhány helyen. Töltsük meg a lekvárral, de ne teljesen tele, hogy sütés közben ne buggyanjon ki a forró lekvár!

A félretett, maradék omlós tésztát két folpack között nyújtsuk ki vékonyra, majd derelyemetszővel vágjunk belőle csíkokat, és rácsozzuk be vele a sütemény tetejét.

Dolgozzunk gyorsan, nagyon hamar lágyul az omlós tészta!

A rácsozás tetejét kenjük le felvert tojással, majd 180 fokosra előmelegített sütőben süssük aranyszínűre kb. 25 perc alatt.

Hagyjuk teljesen kihűlni, és csak utána fordítsuk ki a formából, nagyon óvatosan.





1 megjegyzés:

  1. itt a szilva szezonja, ezt most meg kell sütni :) ha már így összegyűltünk mi háziasszonyok, itt egy jó kezdeményezés mindenkinek, amivel mi is tehetünk a környezetünk védelméért. Gyűjtsük az olajat, és adjuk le a 170 kijelölt MOL töltőállomás egyikén http://tinyurl.com/ujratoltve

    VálaszTörlés