2015. szeptember 16., szerda

Körözöttes papucsok



Sütőporos-joghurtos tészta, semmi kelesztési idő, mégis kelt tészta érzetét kelti frissen sülten!

Jól variálható, volt már nálam sósan és édesen is, most körözöttel készült - és igen jó lett!






Körözöttes papucsok


Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók 10 darabhoz:


  • 1 tojás
  • 1 kis pohár natúr joghurt/kefír (150 g)
  • 6 dkg (!) olaj (kb. 2-3 evőkanálnyi)
  • 1 tk sütőpor
  • 25-30 dkg liszt
  • 1 mk só


A töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 1-2 ek. tejföl
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1/2 fej zsenge lila hagyma
  • só és bors
  • 1 késhegynyi őrölt kömény
  • 1 mk. fűszerpaprika



A kenéshez:

  • 1 tojás




A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk. A lisztet 25 dkg-nyival kezdjük, a végleges mennyiséget a tojás nagysága és a joghurt/kefír savassága befolyásolja, ha nagyon ragad, apránként adagoljunk még hozzá.

Tegyük félre, míg összekeverjük a tölteléket.

A túrót villával összetörjük, ízesítjük a zúzott fokhagymával, a finomra reszelt lila hagymával, a fűszerekkel, végül annyi tejföllel, hogy krémes, de ne túl híg masszát kapjunk.

A tésztát 10 egyenlő nagyságú darabra vágjuk. Két tenyerünk között egyszerűen körlappá lapítjuk, közepére teszünk a fűszeres körözöttből.

Becsukjuk a tenyerünket, majd az így kapott tésztacsónak két végét szorosan összecsippentjük.

Valamennyi tésztagombócot megformázzuk így, és sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket. Ügyeljünk rá, hogy mindegyikbe egyformán jusson a körözöttből!

Kenjük le őket felvert tojással, majd süssük aranyszínűre 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt.

Hagyjuk langyosra hűlni, csak utána kínáljuk.

Másnap, hidegen is nagyon finom, friss!



2 megjegyzés:

  1. Remek ötlet, én krumplit töltöttem körözöttel, isteni finom volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :-)

      A töltött krumplid is fantasztikus jó ötlet!

      Törlés