2015. szeptember 7., hétfő

Sajtos-gombás makaróni



A klasszik sajtos makaróni gombával turbózott változata.

Gyorsan és könnyen elkészíthető, laktató fogás, ideális rohanós hétköznapokra :-)





Sajtos-gombás makaróni

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók:

  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5 dkg liszt
  • 4-5 dl tej
  • 1-2 tk (dijoni) mustár
  • 15-20 dkg sajt (ementáli, füstölt, lehetőleg valami karakteresebb ízvilágú legyen)
  • 25 dkg gomba
  • 25 dkg makaróni
  • só, bors


A tésztát a szokott módon, lobogó, sós vízben al dente-re (fogkemény) főzzük, leszűrjük, melegen tartjuk.

A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk. Megpirítjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát és a megtisztított, felszeletelt gombát, majd ha megpuhultak, hozzáadjuk a lisztet. 1 percig kevergetjük, hogy nyers ízét elveszítse, majd apránként felöntjük tejjel, és sűrű mártássá főzzük. 

Hozzáadjuk a reszelt sajt 3/4 részét és a mustárt, sóval, borssal ízesítjük, majd összeforgatjuk a kifőtt tésztával.

Egy jénait kivajazunk, belesimítjuk a sajtos tésztát, tetejét meghintjük a maradék sajttal, és 180 fokos sütőben a sajt pirulásáig (kb. 25 perc) sütjük.



4 megjegyzés:

  1. Szia. nagyon jó kis recept, gyorsan kész van és laktató is, azt hiszem a héten megcsinálom én is. szuper ötletet adtál. köszi:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy mondod :-) Gyors és laktató!

      Remélem, ízleni fog :-))

      Törlés
  2. Régen sokszor összedobtam egy ilyet, mert gyors, finom és laktat. Köszi, hogy feltetted , a héten az egyik ebéd ez lesz! Mi még egy kis koviubit is eszünk hozzá. Tudom, hogy nem illik, de mi így szeretjük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy gyors ötletet adtam Gabi :-)

      Koviubi? A csuda bánja, ha nem illik, ha egyszer finom :-)))))))

      Törlés