2015. november 21., szombat

Mákos-szilvalekváros tartelette



A meggyes-mákos pite óta tudjuk, hogy a mákhoz elképesztően jól passzol a csokoládé...

Nagyon rendben voltak ezek a tortácskák is :-)

Ha nincs tartelette-forma kéznél, természetesen elkészíthető egész piteként is!




Mákos-szilvalekváros tartelette


Elkészítési idő: 45 perc + hűtés + sütés


A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 tk. cukor
  • 1 tojás
  • 1 ek. tej


A máktöltelékhez:

  • 10 dkg darált mák
  • 2 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1-2 ek. tejföl
  • 1 tojás sárgája
  • 1 tojás fehérje
  • 1 mk. őrölt fahéj

  • szilvalekvár


Tetejére:

  • 5 dkg étcsokoládé



A tészta hozzávalóiból sima omlós tésztát gyúrunk. 4 db tartelette-hez elegendő a kész tészta fele, a maradékot tartsuk becsomagolva hűtőben, egy hétig eláll, vagy fagyasszuk le, s maradhat a fagyasztóban akár 3 hónapig is!

A megfelezett omlós tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és kibéleljük vele a kivajazott tartelette formákat. Hűtőbe tesszük min 30. percre.

Addig elkészítjük a tölteléket. A tojásfehérje és a lekvár kivételével valamennyi hozzávalót egyszerűen összekeverünk egy tálban, majd hozzáadjuk a kemény habbá vert fehérjét is.

A hűtési idő letelte után 180 fokosra előmelegített sütőben 5-8 perc alatt halvány színűre elősütjük.

Mindegyik formába kanalazunk egy kevés lekvárt, majd a mákos tölteléket is elosztjuk négy részre, és megtöltjük vele a lekváros tésztakelyheket.

Visszatoljuk a sütőbe, és további kb. 20 perc alatt megsütjük a süteményeket. Akkor van készen, ha a mák halvány aranyszínű nem lesz.


Hagyjuk langyosra hűlni, majd vonjuk be a tetejüket a megolvasztott csokoládéval.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése