2015. november 8., vasárnap

Sütőtökös-csokis-diós kalács - Blogkóstoló 25.!



A 25. játékfordulónak Andi a háziasszonya, s Okkit sorsolta játszótársamul.

Nagyon örültem :-)

Szuper receptjei vannak, ezt a mesefinom mákos kiflit is tőle hoztam annak idején. A mákos sütijei egyébként is magukkal ragadtak, olyannyira, hogy a reszelt mákos képe teljesen az agyamba égett, s úgy terveztem, ezt hozom a játékra.

Végül ahogy telt-múlt az idő, minden hétvégén akadt sütemény, amit ráadásul nem is én sütöttem, pedig már a mákot és a plusz három tojásfehérjét is betáraztam! Amondó vagyok, hogy ami késik, nem múlik, biztos, hogy műsorra fog kerülni.

Aztán szembejött ez a gyönyörű sütőtökös kalács... Kint hideg van, egész nap köd, ilyenkor a legjobb kelt tésztákat sütögetni! Narancsos tésztája és a fahéjas sütőtök-krém ropogós dió és étcsokoládé után kiáltott - legalábbis én hallani véltem a kiáltást :-D

Pepecselősnek tűnhet olvasván a receptet, de nagyon haladós, nem bonyolult, s a végeredmény egyrészt mutatós, másrészt csodafinom!

Okki, köszönöm a receptet :-)



Sütőtökös-csokis-diós kalács


Elkészítési idő: 3 óra


Hozzávalók egy 26 cm-es kapcsos tortaformához:

A tésztához:

  • 5 dkg puha vaj
  • 10 dkg sütőtökpüré (sült sütőtök húsa)
  • 1 tojás
  • 2 dl tej
  • 5 dkg (barna) cukor
  • csipet só
  • 2 dkg kandírozott narancshéj/1 narancs reszelt héja
  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő


A töltelékhez:

  • 10 dkg sütőtökpüré
  • 10 dkg (barna) cukor
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 mk. mézeskalács fűszerkeverék
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg étcsokoládé


A tetejére:

  • 1 tojás



A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk felsorolás sorrendjébe, dagasztjuk-kelesztjük.

Ha nincs ilyen gépünk, a tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt, majd habosra felfuttatjuk.

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a puha vajat, sót, a tökpürét, narancshéjat és a felfuttatott élesztőt, és sima tésztává dagasztjuk. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a puha vajat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a sütőtököt, és mézeskalács fűszerrel ízesítjük.

A diót és a csokoládét durvára vágjuk.

A tészta, ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és 8 egyenlő darabra vágjuk.

Minden darabot kb. 15x25 cm nagyságú téglalappá nyújtunk. Egy lapot megkenünk a fűszeres vaj negyed részével, megszórjuk a dió és a csokoládé negyedével, majd beborítjuk egy másik tésztalappal.

Hosszabbik szélénél fogva feltekerjük a töltött tésztalapot, mint egy beiglit, majd 6 darabra vágjuk: a két végét egyenesen, a középső részt pedig srégen, trapéz alakokra.

Így járunk el a maradék tésztadarabokkal is.

Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral.

A 8 db szélről, egyenesen vágott részeket középre tesszük: egyet középre, a másik hét darabot köré, mint egy virágot.

A trapézformára vágott darabokkal körös-körül rakjuk a tésztavirág köré, viszonylag szorosan.

Langyos helyen 20 percig kelni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy lábaska vízzel.

A kalács tetejét lekenjük felvert tojással, majd aranybarnára sütjük, nekem ehhez 50-55 percre volt szükség, de ez sütőfüggő.

Ha nagyon pirulna a teteje, félidőben takarjuk le könnyedén alufóliával, de tökéletesen át kell sülnie!

Hagyjuk langyosra hűlni.







2 megjegyzés:

  1. Szépre sikeredett a kalács és a töltelékbe került dió és csoki biztosan még finomabbá tette. Örülök, hogy ízlett nektek is! :)
    A mákos sütit is csak ajánlani tudom, nagyon finom. Különösen, hogy ti is kedvelitek a mákos sütiket.
    Köszönöm a kedves szavakat! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, nagyon-nagyon finom volt!

      A mákosat biztos hogy megsütöm, szeretjük is a mákot - s látod, véletlenül még lett pluszban három tojásfehérjém is (sosem szokott sehonnan kimaradni)!

      Törlés