2017. november 27., hétfő

Sajtos-fokhagymás briós



Ha szívesen bíbelődnétek egy csodás péksüteménnyel :-)

Ha mámorító illatokat szeretnétek a lakásban!

Foszlós, ízes, illatos, s bár nem érte meg, de szerintem a kész, teljesen kihűlt péksütemények remekül fagyaszthatóak!





Sajtos-fokhagymás briós


Elkészítési idő: 120 perc

Hozzávalók:

  • 1,25 dl langyos tej
  • 3 dkg puha vaj
  • 1 tojás
  • 25-30 dkg liszt
  • 1,25 dkg (negyed kocka) élesztő
  • 3 dkg cukor
  • 1 nagy csipet só


A töltelékhez:
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg sajt
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • só és bors


A tetejére:
  • 1 tojás


A langyos tejben elkeverjük a cukrot, feloldjuk az élesztőt, és hagyjuk pihenni, míg felhabosodik.

Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojást, a sót, a puha vajat és a felfutott élesztőt, s rugalmas, puha tésztát dagasztunk belőle.

A tálat letakarjuk egy konyharuhával, s kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük.

Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a puha vajat összekeverjük a reszelt sajttal, fűszerezzük a zúzott fokhagymával, sóval és borssal.

Ha a tészta megkelt, lisztezett munkalapon kb. 3 mm téglalappá nyújtjuk. Gondolatban keresztben elfelezzük: csak a felénk eső tésztarészt kenjük meg a sajtos krémmel.

Ráhajtjuk a szabadon maradt tésztafelet, kicsit lenyomkodjuk, majd éles késsel vagy pizzavágóval hosszanti irányban 5-6 csíkra vágjuk.

A csíkokat saját tengelye körül spirálisan megtekerjük, majd három ujjunkat összecsippentve rátekerjük csigaszerűen.

Az így elkészített csigákat sütőpapírral borított tepsire ültetjük, s 20 percig kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy lábaska vízzel.


A megkelt csigákat lekenjük felvert tojással, és az előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt aranyszínűre sütjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.