2022. március 18., péntek

Gesztenyés-gyümölcsös dagadó

 

Hétvégére jöhet egy töltött dagadó? A megszokott ízvilág helyett egy édes-sós, gyümölcsös tölteléket rejt a húsköpeny - álomfinom!





Gesztenyés-gyümölcsös dagadó

Elkészítési idő: 180 perc

Hozzávalók:

1 kg dagadó

50 dkg darált hús

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 friss körte

10 dkg aszalt szilva

10 dkg sült/főtt gesztenyebél

szerecsendió

1 tk kakukkfű

szegfűbors

só és bors

 

A dagadót szúrassuk fel  a hentessel, s az így keletkezett üreget sózzuk be, hagyjuk addig állni, míg a tölteléket elkészítjük.

A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés zsiradékon puhára pároljuk, langyosra hűtjük.

A darált húst összekeverjük a nagyobb kockákra vágott gesztenyebéllel, aszalt szilvával és körtével, a langyosra hűlt vöröshagymával, zúzott fokhagymával és a fűszerekkel.

A besózott dagadó üregébe töltjük, ne túl szorosra tömve. A hús nyílását hústűvel lezárjuk. Tepsibe tesszük, aláöntünk kb. 1 dl vizet.

Ha maradt töltelék, formáljunk belőle hengert, csomagoljuk alufóliába és tegyük a tepsibe a hús mellé.

A tepsit alufóliával szorosan lezárjuk, és 200 fokos sütőben kb. 1,5-2 órán keresztül puhára sütjük.

Az alufóliát levesszük, s a hús tetejét pirosra sütjük.

Hagyjuk pihenni 15-20 percet, majd éles késsel szeleteljük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.