2008. december 27., szombat

Sósat, sósat, jó ropogósat!


Nem, nem perec :-) Mert ugye perec szerepel ebben a mondókában? Csiga, két verzióban, s az egyik még a mélyhűtőben történő állomásozást is szereti!


A névnapi vendégjárásra sütöttem őket, az egyik a munkahelyre került, míg a másikat a bemelegítő röviditalok mellé rágcsáltuk - itthon.


Lássuk a munkahelyi csigát, egy egyszerű túrós alaptészta, Max csodálatos mexikói fűszerkeverékével megbolondítva. Sikert aratott :-)






Mexikói fűszeres csiga



Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg túró
  • ízlés szerinti só, bors
  • mexikói fűszerkeverék
  • tetejére reszelt sajt

A margarinból, lisztből, túróból ízlés szerinti sóval és borssal sima tésztát gyúrunk. Lisztezett nyújtólapon egészen vékonyra, kb. 2-3 mm-re nyújtjuk, és meghintjük mexikói fűszerkeverékkel. (Ennek hiányában persze legyünk kreatívak, mehet bele snidling, kapor, szárított rozmaring vagy bármilyen zöldfűszer!) Feltekerjük, mint a beiglit, és vékony, fél cm-es csigákra vágjuk. Kikent tepsibe sorakoztatjuk őket, tetejüket megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.



A másik is egy sajtos csiga, finom ropogós, nagyon sajtos, és rúd alakban nagyszerűen bírja a mélyhűtést! Ha váratlan vendég jön, vagy csak ennénk valamit a tévé előtt, néhány perc alatt vághatóra enged, és már sülhet is.

Ez a verzió a köztudatban lévő (hűtős) sajtos csiga unokatestvére. Kisebb és ropogósabb is. Annak idején sógornőm számtalanszor vitt hasonlót magával a főiskolára, koleszba, és sokan elkérték tőle a receptjét. Ami úgy szólt, hogy hűtőben tartogatjuk a kész tésztát, aztán vékony szeletekre vágjuk. És pont. Annyira evidens volt, hogy értelemszerűen kisütjük... Így történt az, hogy reklamáció érkezett a sütit ill. a receptet illetően, hogy valami hibádzik, mert a tészta furán puha és nyúlós, nem olyan finom ropogós, mint amit kóstoltak :-) Hja kérem, sütni elmulasztotta a kedves szobatárs, és nyersen kínálta a csigakorongokat :-))



Sajtos csiga
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 tk. só
Töltelék:
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg reszelt sajt
  • ízlés szerint só
  • 1 mk. pirospaprika opcionálisan, csak a szín kedvéért
A tészta hozzávalóiból sima tésztát gyúrunk, s egy órára hűtőbe tesszük pihenni. Addig lereszeljük a sajtot, amit a puha margarinnal, a sóval és a pici pirospaprikával kikeverünk. Ha lejárt a tészta pihenőideje, 6 egyenlő részre vágjuk. (A kész tészta pontosan 1 kg.) Hosszúkás, keskeny téglalapokká nyújtuk őket egyesével, minden lapot megkenünk a sajtos krémmel, feltekerjük, mint a beiglit.
Innen kétféleképpen mehetünk tovább. 1: elraktározzuk a megtöltött rudakat a mélyhűtőbe. 2: egy cm-es kis csigákra vágjuk fel (vagy csak a felét, a másik fele mélyhűtőbe be) száraz tepsire tesszük (értsd: nem kell kikenni semmivel) és forró sütőben aranyszínűre sütjük.

6 megjegyzés:

  1. Reggel már írtam de elveszett, így megpróbálom újra.
    Szóval szuper ötlet a mexikóis, ki fogom próbálni. Lassan elkészül a fűszeres post, tudod reprodukálni, és akkor lesz még saját fűszerkeveréked.

    VálaszTörlés
  2. Jaj de jó! Azt hittem, örök homály fogja fedni a titkot :)

    VálaszTörlés
  3. Felraktam a fűszerkeverékeket, lehet reprodukálni, és várom róla a postot:-)

    VálaszTörlés
  4. Jaj! Max voltam, ez a vaterás profilom:-)

    VálaszTörlés
  5. Szia Pannicioca!
    Gratulálok a blogodhoz!
    Megsütöttem a sajtoscsigát, nagyon finom lett, Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  6. Szia! Pizsi vagyok a nlc-ről, talán még emlékszel. Gratulálok a blogodhoz, szuper. Megsütöttem a fűszeres csigát, én görög fűszerkeverékkel szórtam meg. Pillanatok alatt elfogyott. Két adag is kevés lett volna. :-))Isteni finom. Köszönöm.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.