2010. szeptember 6., hétfő

Fetás-paradicsomos pite







Annyira meggyőző volt a fotó a Nők Lapjában, hogy nem volt kérdés: ezt ki kell próbálni!

Sós omlós tésztán üldögélő napérlelte paradicsomok, s kelyhükben feta, fokhagyma és oregánó illatozik... Fantasztikus!

Frissen is nagyon meggyőző, de másnap, hidegen sem volt rá panasz.

Süssük meg, csörögjünk a barátoknak, bontsunk egy klassz fehérbort - és egyszerűen csak élvezzük az életet :-)





Fetás-paradicsomos pite

Hozzávalók:


A tésztához:

0,5 dl tejföl
1 tk. cukor
12,5 g élesztő
30 dkg liszt
15 dkg margarin
1 tojássárgája



A feltéthez:


9-10 félkemény, de érett paradicsom
20 dkg feta
5 nagy gerezd fokhagyma
4 ek. olívaolaj
3-4 ek. zsemlemorzsa
1 ek. szárított oregánó
só, bors



A tésztához meglangyosítjuk a tejfölt, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, a tojássárgáját, sót, összegyúrjuk. Fél órát letakarva kelni hagyjuk.

A paradicsomokat megmossuk, szárazra töröljük, kettévágjuk. Magját, húsát kiskanállal kiemeljük, majd a paradicsom belsejét meghintjük sóval. 10 percig üregükkel lefelé tálcára borítjuk.

A fetát kiemeljük a levéből, kis kockára vágjuk.

A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk, összekeverjük az olajjal, sóval, borssal.

Papírtörlővel szárazra töröljük a paradicsomok belsejét, s egyenletesen meghintjük zsemlemorzsával - így nem fogja eláztatni a tésztát. Mindegyik paradicsomot megtöltünk fetakockával, arányosan a tetejükre simítjuk az olajos fokhagymát, majd meghintjük szárított oregánóval. Töltött felükkel felfelé tepsibe ültetjük őket.





A tésztát lisztezett munkalapon kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, óvatosan a paradicsomok tetejére borítjuk.

A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A pitét 20-25 percig sütjük, míg teteje aranyszínű nem lesz. Ekkor kivesszük a sütőből, majd egy határozott mozdulattal, de nagyon óvatosan egy másik, sütőpapírral borított tepsire borítjuk át a félkész pitét: így a paradicsomok kerülnek felülre. További 20-25 percig sütjük.

Hagyjuk langyosra hűlni, aztán szeletelhető.





Recept: Lajos Mari - Nők Lapja 2010. augusztus

18 megjegyzés:

  1. Hú, ez istenien néz ki!!! Benne van minden,amit szeretek!
    Hetente veszem a nők lapját, de ez valahogy elkerülte a figyelmemet.

    VálaszTörlés
  2. Szemirámisz, én előfizető vagyok :-)

    Örülök, ha erre felfigyeltél, a Lajos Mariét pedig átlapoztad :-)))

    Egyébként meg isteni!

    VálaszTörlés
  3. :)) Úgy látszik, megint hasonlóra járt az agyunk, de most te voltál a gyorsabb, én meg majd mutatom.
    Nagyon guszták azok a sült paradicsomok.

    VálaszTörlés
  4. Hihi :-) Nem mondod!!

    Ott leszek a résen!

    VálaszTörlés
  5. Ó, de rég készülök már ilyet gyártani Férjecskémnek! Lehet, hogy meggyőztél! :-)

    VálaszTörlés
  6. Húúú, ezt én is megenném, azt hiszem:):)

    Puszi!!!

    VálaszTörlés
  7. Én is kiszúrtam ezt a receptet a Nők Lapjában. A tied gyönyörű lett.

    VálaszTörlés
  8. Bianka, köszi!


    Dia, nem kellett sokat győzködni :-)) Majd mesélj!


    Meli, mi az, hogy azt hiszem??? Megmondalak!


    Ami :-)))


    Cs.T - hajrá utángyártás!

    VálaszTörlés
  9. Máris hozom a bort! :) istenien néz ki!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon jól néz ki! :)
    Kivételesen én is észrevettem ezt a receptet, pedig Lajos Mari oldalait (szégyenszemre) általában simán átlapozom...

    VálaszTörlés
  11. Felhőlány :-)) Na de ilyet! Kérem!

    Ez azért megér egy misét :-)

    VálaszTörlés
  12. Ez tök jól néz ki, nemtom Szofinak bejönne-e, de annyira szép, hogy ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  13. Az alkatrészeit külön-külön szereti, sztem egyben is szeretni fogja :-)

    VálaszTörlés
  14. Garffyka, szerintem igen!!!

    :-)))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.