2010. szeptember 11., szombat

Őszi rétes







A túrós rétesből kimaradt tésztalapok keltek életre :-)


Az ihletet egyik kedves kolléganőm adta. Ebédeltünk, és kanalazás közben is "főztünk". Épp sajtokról diskuráltunk, s elmesélte minapi vacsoráját. Friss, langyos péksütemény, benne camembert sajt, szőlő és dió! Uh...





A réteslapokon járt az eszem, közben töprengve nézelődtem a boltban, amikor eszembe ötlött, miről beszélgettünk evés közben. S már pakoltam is a kosaramat.


Csodafinom lett. Ropogós, hajszálvékony tészta, benne fahéjas alma, pirított dió és lágy camembert kockák. Íz-és textúra kontrasztok egy falatban.


Egy falat ősz. Az a napsugaras fajta.





Őszi rétes


Hozzávalók:



  • 6 db réteslap (sparos csomag fele)
  • 80 dkg alma
  • 2 marék dióbél
  • 15 dkg camembert sajt
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • 1 ek. vaj
  • 1 tk. étkezési keményítő
  • kenéshez olaj


Az almákat meghámozzuk, falatnyi kockákra vágjuk. 1 ek-nyi vajon megpároljuk, de ne túl puhára, tudjunk beleharapni! Keletkező levét megfogjuk 1 tk. keményítővel, és csöpp kis fahéjjal ízesítjük. Nem cukrozzuk!

A diót száraz serpenyőben 1-2 perc alatt nagy lángon illatosra pirítjuk, tányérra csúsztatjuk. Hűlni hagyjuk, majd durvára vágjuk.

A sajtot 2x2 cm-es kockákra vágjuk.

A réteslapokat egyesével nedves konyharuhára fektetjük. Minden lapot megkenünk olajjal - egy rúdhoz 3 lapot használunk fel. A hozzánk közelebb eső végére halmozzuk a párolt alma felét, meghintjük a dió felével, és rápakoljuk a sajtkockák felét is. A konyharuha segítségével nem túl szorosan feltekerjük, tepsire ültetjük.

Hasonlóképpen járunk el a másik három réteslappal és a maradék töltelékkel.

A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A rudak tetejét lekenjük olajjal, majd a forró sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Hagyjuk kicsit hűlni, majd ferdén szeletelve, langymelegen tálaljuk.


Erzsike, köszi az inspirációt!





Ákos pedig annyira ide illik szerintem!



14 megjegyzés:

  1. Uh bizony... :)))
    Szeretem a réteseidet! :)

    VálaszTörlés
  2. Isteni lehet, igazi esős felüdülés

    VálaszTörlés
  3. Szuper ötlet, ez nagyon finom lehetett!

    VálaszTörlés
  4. Amint megláttam a címet, ismét mosolyra görbült a szám. Egyrészt a téma, másrészt a cím. Ezt a címet terveztem adni a következő réteses posztomnak. Tessék befejezni az agyamban való kutakodást!:D
    Most csak az ment meg szörnyű haragomtól, hogy istenien fest a rétesed!

    VálaszTörlés
  5. Ez a camambert sajtos verzió a férjecskémnek is bejönne.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jól hangzik ez a rétes. Már megvettem hozzá a lapokat, hamarosan neki állok.

    VálaszTörlés
  7. FlatCat :-))) Aranyos vagy!


    Bianka :-) Az eső meg mondjon le!!!


    Szemirámisz, tényleg nagyon fini volt :-) Köszi!


    Hú Poppy! Bocsánatért esedezem!!! Hihetetlen, tényleg jól nyomjuk :-) Na majd muti a rétesedet!


    Karulino, akkor nincs mese, meg kell csinálni Cs-nak!


    Ildy, köszi :-)


    Tatin, kíváncsian várom! Remélem ízleni fog!!!

    VálaszTörlés
  8. Jaaj, ha előbb látom, lett volna camambertes táskám is...Nagyon fini lehet!:-))

    VálaszTörlés
  9. Andi, szívesen becserélném egy táskára :-)

    VálaszTörlés
  10. Szerintem is uh :))
    Nagyon jó ötlet!!!

    VálaszTörlés
  11. Ezt mentettem. Nagyon jól hangzik!!!!

    VálaszTörlés
  12. Jaaaaj nekem, igaz ez nem csokoládés, de szintén imádnám.:))Viszem is a receptet magammal, köszi.

    VálaszTörlés
  13. Viki, fúj, jól kitoltál velem! Manapó nem rajong a rétesért (a tésztáját nem szereti), Manó meg a tölteléket tologatná a tányér szélére ... de én nagyon ennék ilyen őszi napfalatot ... most tömhetek magamba két tekercs te féle rétest :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.