2010. szeptember 10., péntek

Tárkonyos csülökleves





Mégpedig füstölt csülökből... Ha már lúd, legyen kövér alapon!

Miután ilyen gorombán köszöntött be az ősz, egyből a közepébe csaptam. Íme egy tartalmas, kiadós, lélekmelegítő leves, jó puha kenyérrel. A lelkünknek, kizárólag a lelkünknek :-DD

A citrom és a tárkony azért némi reménykedést sugall, bízva abban, hogy jönnek még az indiánok nyaralni! Ugye lesz még színes leveles, napfényes, langymeleg ősz?






Tárkonyos csülökleves


Hozzávalók:


  • 1 kisebb füstölt csülök (csonttal együtt volt 1,3 kg)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 4 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyem
  • 1 kisebb fej karalábé
  • 1-2 db babérlevél
  • őrölt bors
  • 1 ek. ételkeményítő
  • 2 dl tejföl
  • 1 citrom leve
  • 2 tk. mustár
  • 1-2 tk. szárított tárkony


A csülköt megmossuk, kuktában feltesszük főni. Sípolástól számítva kb. 1 óra alatt teljesen puhára főzzük. Kukta híján 2-3 óra alatt készül el.

Kiemeljük a levéből, bőrét és a zsírréteget eltávolítjuk, kivesszük a csontot, és falatnyi kockákra vágjuk.


A vöröshagymát finomra, a többi zöldséget karikára/hasábokra vágjuk.

Pici olajon megfuttatjuk őket, rádobjuk a csülökhúst, babérlevéllel, borssal ízesítjük. Felöntjük 1/3 csülökfőző lé, 2/3 víz folyadékkal, majd kb. 30-40 perc alatt készre főzzük. Sózni nem sóztam!

A keményítőt hideg vízzel, majd a tejföllel és a mustárral simára keverjük. Felhígítjuk kevés forró levessel, majd visszacsurgatjuk a fazékba. Szelíd forrásban tartjuk, ízesítjük a citromlével és a tárkonnyal. Teljesen kiforraljuk, kóstoljuk, ha kell, ízesítsük.

Forrón, puha kenyérrel tálaljuk.



12 megjegyzés:

  1. Brutál jól néz ki és finom lehet

    VálaszTörlés
  2. Csülkös bableves helyett kipróbálom ezt a hétvégén!

    VálaszTörlés
  3. Bianka, brutál, de a citrom sokat lágyít rajta :-)


    Dia, oké! Nem olyan nehéz, mint a babos verzió!

    VálaszTörlés
  4. Aranyos a macis tányér :)
    És a leves is remekül hangzik, igaz, én inkább a füstöletlenre szavazok; a füstölt húsok tekintetében nem vagyunk azonos állásponton a gyomrommal, én szeretem, ő meg nem.
    Vikim, igen, lesz még langymeleg, finom napsütés, indián-vénasszony nyár :) Csak ki kell várni :)

    VálaszTörlés
  5. A tányérnak van lapos része is meg csésze hozzá :-))

    Füstöletlennel is jó sztem. Alaposan lenyirbálni róla bőrkét, szalonnát, ilyesmi dolgokat :-)

    Várok én, de meddig? Van nekem türelmem, csak kicsit kevés :-)

    VálaszTörlés
  6. Marha jó ez a tányér! Hát még a leves!

    VálaszTörlés
  7. Imádatos:))))) Ezt most így szeretném az asztalomra teleportálni!!!

    VálaszTörlés
  8. Liz, majd megmutatom a többit is, jó? :-)))


    Í.Sz - abrakadabra! :-DD Kenyeret?


    Szemirámisz, nagyon :-)

    VálaszTörlés
  9. Imádom a tárkonyos dolgokat. Ez is bejönne, jó kis sűrű leveske.

    VálaszTörlés
  10. Karulino, az bizony! Nem is igen kell utána semmi!


    Ildy :-)) Köszi!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.