2010. november 5., péntek

Sajtos-tejfölös kenyérlángos




Maradt ki krumplipürém. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én sosem tudok annyi krumplipürét készíteni, ami el is fogy - rendszeresen kimarad egy-másfél adagnyi. Amikor úgy látom a nyers krumpli mennyiségét, hogy kb. elég, na olyankor szoktam hozzápucolni még 2-3 darabot. Ami aztán mindig meg is marad :-)

Maradékot ki nem dobunk, újrahasznosítunk!


Krumplis kenyeret sütöttem belőle, igen-igen finom, napokig puha vekni lett belőle. Formázás előtt gondoltam egyet, levágtam a tészta harmadát, és két kis lángost formáztam belőle, jó lesz holnap tízóraira felkiáltással.

Azt hiszem, Max Barátom járhatott a fejemben, nála volt egy ilyesmi finomság még szeptemberben!

Próbáljátok ki, őrületesen finom! És milyen illata van sülés közben... Nyálcsordító!



Sajtos-tejfölös kenyérlángos


Hozzávalók:


A kenyérhez:

  • 2,5 dl víz
  • 2 ek. olaj
  • 20 dkg maradék krumplipüré/főtt krumpli
  • 55 dkg liszt
  • 2 tk. cukor
  • 2 mk. só
  • 1/4 kocka friss élesztő


A lángosok kencéjéhez:

  • 1 dl tejföl
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 1 gerezd fokhagyma


A kenyértészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk. Nézzünk rá, a krumplipürénk milyensége nagyban befolyásolja a tészta állagát, ha nagyon lágy, nyugodtan tegyünk még hozzá apránként lisztet!

Dagasztás után tálban kelesztettem, nehogy túllágyuljon a gép hőjétől.

Ha duplájára kelt, lisztezett munkalapra borítjuk. Egyharmadát levágjuk, félretesszük. A kétharmadnyi részből veknit formázunk úgy, ahogy Limarától tanultuk, sütőpapíros tepsire tesszük, s letakarva kelni hagyjuk.

Az egyharmadnyi tésztát kettévágjuk, körlappá nyújtjuk. A tejfölben elkeverjük a sót, a zúzott fokhagymát, megkenjük vele a tésztalapokat. Megszórjuk sajttal, s újabb kelesztés nélkül 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.



Míg a kenyérlángosokkal ügyködünk, s míg megsülnek, addig a kenyér is megkel. Tetejét 2-3 helyen éles késsel/pengével bevágjuk, lekenjük hideg vízzel, és a forró sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Fotó nem készült, sorry :-)



17 megjegyzés:

  1. A szívembe szúrtad a kést (még múltkor a kombével), most meg is forgatod? Imádom ezeket az ételeket mind, és te olyan jól készíted el őket. Miért nincs nekem több időm ilyeneket sütni?
    Kérek szépen belőle!:)

    VálaszTörlés
  2. Imádom a kenyérlángost!
    Nálunk hétfőn az volt!
    Csak úgy pusztította a család!:)
    Annyi a különbség,hogy én előre sütöm meg a lángost, és utána teszem rá a "kencéket", szóval nekünk úgy jobban ízlett, ha nem sütöm rá.
    Van, viszont aki arra esküszik, ahogy te most megosztottad velünk!:)
    Mindenesetre nagyon guszta!!!!!!!!!!!:):):):)

    VálaszTörlés
  3. Na jó, diéta ide vagy oda, nekem ezt még ma MUSZÁJ megcsinálnom!!!
    :))

    VálaszTörlés
  4. Milyen fincsi!
    Oda vagyok a lángosért, és ezt is szívesen kipróbálnám :)

    VálaszTörlés
  5. Juj ez mesés, imádjuk.Nagyon ennék belőle
    Én teszek bele egy fött krumplit is.

    VálaszTörlés
  6. Ez nagyon, nagyon finom.Én is szoktam készíteni, de már rég volt, köszi az ötletet.Egy pici lilahagymát is szoktam beletenni.:-)

    VálaszTörlés
  7. Na tessék, most főzhetek krumplit, hogy legyen "maradék" a kenyérhez :)

    VálaszTörlés
  8. Bellynél is, Nálad is, nekem meg csak csorog a nyálam!:-))

    VálaszTörlés
  9. hmmm kemencés lángos, de jó is az! látom megint fertőztem:-))

    VálaszTörlés
  10. Jaaj de guszta! Nyamiiii!
    Valaki tudna segíteni nekem? Keresem a nem rég megjelent banános csoki receptjét. Nem tudom kinek a blogján olvastam:(

    VálaszTörlés
  11. Jajjj, ez kííínzás! Istenien néz ki! Asszem' este már nem nézek ételfotókat, mert mindig annyira éhes leszek...:.DDD

    VálaszTörlés
  12. Itt vagyok ragyogok (én is) :)
    Isteni!...pontosan így vagyok én is. Soha nem tudom "kiszámolni"...így különösen jól jött a recept!

    VálaszTörlés
  13. Eszméletlen guszta! nagyon ügyi vagy! csinálnom kell ilyet is valamikor a kombe mellett! csak idő kénre rá! majd az ünnepek táján:))

    VálaszTörlés
  14. Poppy drága, micsoda vérengzésről írsz nekem! Jaj!!! Jaj, hogy csinálhatnék 24 órából 26-ot neked egy napra, hogy süss-alkoss? :-))


    Anyatigris, akkor ez a kenyérlángos hete :-) Nem száradt ki nagyon sütés közben a tészta? Vagy lekented valamivel, olajjal/vízzel a tetejét?
    Nagyon szeretjük mi is :-))


    Szemi, éljen! Ez a kísértés akkor, ha jól értelmezem :-)


    Ami, próba! Imádni fogjátok!


    Bianka, én is :-) Hisz krumplis kenyér tésztájából csíptem le ;-)


    Nelli, lilahagyma... Hm...........


    Karulino :-) Itt a hétvége ;-)


    Garffyka :-DD Elég 1-2 szem :-)

    Andikám, ragadd magadhoz a kezdeményezést - a fiúk is örülni fognak szerintem!


    Max, sok-sok fokhagymával :-) Látod, hogy mindig a fejemben jársz?


    Nagyi, köszönöm! Csokis banán ügyben sajnos nem tudok segíteni, nem emlékszem :-(


    Mézi, bagoly mondja verébnek? :-DDD Aki olyanokat süt, de olyanokat...


    Ragyogó Csibe :-) No, akkor nem vagyok egyedül a furcsa szemmértékemmel!


    Í.Sz, köszi! Neked is jóváírok 2 órácskát, hogy hosszabbodjon a nap :-) A kombe-t ki ne hagyd!

    VálaszTörlés
  15. Jelentem megcsináltam és fííííínom! Pusszantalak érte!

    VálaszTörlés
  16. Én is megcsináltam és isteni lett! Köszi a receptet!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.