2011. augusztus 12., péntek

Tejfölös lepény




Anikó
mutatta ezt a receptet sós, majd édes változatban, első pillantásra láttam, hogy ez nálunk tuti sikerkaja lesz!

Az! Egyszerűségében nagyszerű, egy tartalmas leves után kitűnő második fogás, és az ízekkel játszva a végtelenségig variálható.


A tésztát elfeleztem: két nagy lepény készült, a maradékból pedig - szintén Anikó ajánlására - pogácsa. Pihepuha, másnap is remek állagú pogácsa :-)

Mindenkinek ajánlom!



Tejfölös lepény

Hozzávalók:

  • 3,2 dl langyos tej
  • 1 tojás
  • 1 ek. só
  • 1-2 tk.cukor
  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 10 perc elteltével 10 dkg olvasztott vaj, vagy 1-2 ek.olaj
Tetejére:
  • 4 dl 20%-os tejföl
  • 1 tojás sárgája
  • ízlés szerint só
 

 A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. A dagasztás 20 perc, ha letelt már belőle 10 perc, akkor adjuk hozzá az olvasztott vajat vagy az olajat.

A tejfölt kikeverjük ízlés szerinti sóval és a tojássárgájával.

A megkelt tésztát lisztezett munkalapon kettévágjuk, majd az egyik felet még ketté.  A tésztanegyedeket egész vékonyra nyújtjuk. Vastagon megkenjük tejföllel, majd a széleit körben behajtogatjuk, ki ne folyjon belőle. A behajtott tésztaszéleket is lekenjük a tojásos tejföllel.

15-20 percig kelni hagyjuk, majd 180 fokos sütőben aranyszínűre sütjük kb. 20-25 perc alatt.

Közben a másik tésztafelet ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, tetszés szerint kiszaggatjuk vagy egyszerűen csak kockákra vágjuk (nincs szabáshulladék). Tetejét lekenjük a tejfölből kimaradt tojásfehérjével, megszórjuk szezámmaggal/sajttal/mákkal/köménnyel..., és ha a lepények kisültek, már mehetnek is a helyére.

Kb. 15 perc alatt sülnek készre. Amolyan kettő az egyben :-)




18 megjegyzés:

  1. Állati guszta lett, nálunk is tuti befutó lenne. :)))

    VálaszTörlés
  2. Csodaszép!!! A tejfölös verziót még nem próbáltam, de az édesre felcsillant a szemem.
    Én ugyanezt a tésztát használom a mezei fonott kalács készítéséhez is. Sósakhoz inkább olajat, édesekhez vajat dagasztok a tésztába. Egy ilyen kis apróság mennyi pluszt adhat!

    VálaszTörlés
  3. Ez mennyei lehet:) Már látom, hogy ez nálunk is nyerő lesz.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta lett, jó kis recept!

    VálaszTörlés
  5. Viki, örülök, hogy megcsináltad és ízlik, szépek lettek.
    Azért ilyen finom, mert egyszerű, és tényleg bárhogy lehet variálni:-))))

    VálaszTörlés
  6. Igen guszta! Szívesen begyűrnék most egy szeletet !

    VálaszTörlés
  7. Apósomnál minden csütörtökön hatalmas ultiparti van és eddig bolti pogácsát rágcsáltak a kontrák-rekontrák közben. Na, jövő csütörtökre meglepem a kártyázókat ilyen tejfölös lepénnyel és pogácsával. Köszi! :)

    VálaszTörlés
  8. Hát ezt én is elkészítem, nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  9. idevele valamelyik kiszerelésből.

    VálaszTörlés
  10. Milyen jó ötlet! Ezt viszem Viki, nálunk mindenki tejfölimádó, sikere lesz!!

    VálaszTörlés
  11. Viki, meghívlak egy bakancslista játékra, légyszíves nézz be hozzám:-)))))

    VálaszTörlés
  12. Ez nálunk is nagyon nyerő lesz, a tejföld mindenki nagyon szereti, én pedig a pogácsát :) El is vittem a receptet.

    VálaszTörlés
  13. Nagyon jól hangzik! Szerintem nálunk is sikerkaja lesz! :)

    VálaszTörlés
  14. Vikikém mi van veled, hogy egy hónapja se kép se hang, remélem semmi baj, csak szusszanni akartál egyet, én is egy kicsit fellazultam, már nem akarok mindenáron naponta-két naponta feltenni valamit, jó néha mást is csinálni, mondjuk olvasni, meg olyan szép még az idő is.
    Szóval remélem semmi baj nincs csak te is így vagy mint én:-)))))))

    VálaszTörlés
  15. én is jöttem érdeklődni, hogy mizu a Házias konyha tájékán?
    nagy a csönd.
    csak életjelet kérünk, aztán hallgathatsz tovább nyugiban (na csak vicceltem, hiányoznak az írásaid)

    VálaszTörlés
  16. Viki!!! Viki!!! Ugye minden rendben ?
    Hiányzol :(

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.