2010. július 25., vasárnap

Szilvás-túrós pite







Ez a pite nem jöhetett volna létre - ha a szilva amúgy nyersen emberi fogyasztásra alkalmas lett volna...

Szerintem anno a Paradicsomban mosolyoghatott így a kígyó Évára, mint ránk a gyönyörű, hamvas, sötétlila szilva a zöldségesnél. Ilyen csábítóan, de közben a belseje... Tényleg nagyon szép volt, ráadásul nem hittünk a szemünknek: 150 Ft-ért mérték kilóját. Vettünk is belőle!

Délután elővettük, hogy uzsonnára majszolunk belőle. Éretlen volt. Olyan zöld, hogy amikor beleharaptunk, lemarta a fogzománcot, és összehúzott mindent, ami emberben összehúzható. Brrrrrr... Árulja már el valaki, miért kell a gyümölcsöt idejekorán leszedni??? Vettem őszibarackot is, bizony a közepe, a magjánál annak is zöld volt... Halló, így nem járnak vissza a vevők!





De jajmicsináljunk a zöld szilvával?! Zuram fejéből pattant ki a szikra: süss belőle süteményt! Szilvás-túrós lepényt - fogalmazta meg egész konkrétan a vágyait :-)

Na így született meg ez a pite - köszönjük az éretlen szilvának! Őrületesen finom lett, légies, nagyon fahéjas. Olyan igazi, békebeli, vasárnapi uzsonnasütemény!





Szilvás-túrós pite


Hozzávalók:


A tésztához:


  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás sárgája
  • csipet só
  • 2-4 ek. hideg víz


A túrókrémhez:


  • 25 dkg túró
  • 5-8 dkg cukor (ki milyen édesen)
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 tojás + a tésztából kimaradt fehérje
  • 2-3 ek. tejföl
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 1 ek. búzadara


A tetejére:

  • kb. 15 szem szilva
  • 1 ek. cukor
  • 1 mk. őrölt fahéj


A tészta hozzávalóit szaporán összegyúrjuk, hogy minél kevésbé melegedjen fel. Már azon frissiben piteformába nyomkodjuk, és így tesszük hűtőbe fél-egy órára.

Hűtést követően villával megszurkáljuk, és 170 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót, a tojás sárgáját, cukrot, vaníliát, fahéjat, búzadarát és a tejfölt tálba tesszük, botmixerrel krémesre pörgetjük. A két tojás fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan a krémes túróhoz keverjük.

A szilvákat megmossuk, kimagvaljuk, negyedekbe vágjuk.

Az elősütött tésztakéregbe simítjuk a habos túrókrémet, tetejét kirakosgatjuk a szilvanegyedekkel. Tetejét meghintjük fahéjas cukorral, majd további kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

Langyosan - na jó, hidegen is - valami elképesztően finom!





12 megjegyzés:

  1. Küldök dobozkát! Kibéleled?

    VálaszTörlés
  2. Én is ám békebeli lennék, ha ehetnék!:-))

    VálaszTörlés
  3. Max,küldd!!! Míg még van mivel bélelni! :-)))


    Andi, itt a lehűlés! Sokat sejtetően néző smiley :-DDk

    VálaszTörlés
  4. Isteni lehet, nem vagyok odáig a szilváért de szívesen megkóstolnám.

    VálaszTörlés
  5. Nem tudom, hogy mire gondolsz, de a kertben véletlenül pont érik a szilvám!:-D

    VálaszTörlés
  6. Már épp ámuldoztam, hogy neked micsoda jó dolgod van, hogy már szilvát majszolsz. Sajnálom, hogy így melléfogtatok, de a végeredmény biztos feledtette ezt. Úgy örülnék, ha egyszer Mr. P. is hasonló konkrét kéréssel állna elém! Bocsánat, elkalandoztam.:)
    Csodálatos lehetett a süti. Ha majd megérik nálunk a szilva, biztosan kipróbálom, csak fahéjmentesen.

    VálaszTörlés
  7. Isteni! Ezzel a túrós töltelékkel meg méginkább!
    Tegnap este olvastam a receptedet, több sem kellett össze is dobtam egy jó kis fahéjas-szilvás morzsásat... Már csak a szilva kedvéért... :))

    VálaszTörlés
  8. Andi, az omlósat kicseréled a GM lisztedre, és voila!


    Andi/cuki, nem tudom, mire gondolsz :-DDD


    Poppy, mindenünk összehúzódott... :-DD De megérte, mert tuti nem sütöttem volna ilyen pitét!
    Zuram nagyon szereti a hasát, elámultam, amikor mondta a kívánságát!


    Felhőlány, de télleg! :-) Muti azt a morzsásat!

    VálaszTörlés
  9. nagyszeru suti lehet,erdekes ez a turos valtozat,eddig nem tudtam rola,ki kell probaljam,koszi szepen es tovabbi jo sutes-fozest...

    VálaszTörlés
  10. Kipróbáltam sütit, isteni finom lett! (egy picit változtattam rajta, hogy kevesebb kalória legyen)
    Ha nem gond, beírtam a blogomba is, természetesen megemlítve Téged, a süti szerzőjét is :)

    VálaszTörlés
  11. Cirmicica - hirtelen felindulásból elkövetett süti lett :-) De annál jobb!


    DevilCat :-) Megnézem nálad a kalóriaszegényebb verziót! Köszi :-)

    VálaszTörlés
  12. Nem készült róla fotó, mert szentül azt hittem, hogy a sok más gyümölcsös morzsás mellett már ez is fent van a blogom...
    Sürgősen pótolom a hiányosságot! :))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.