2012. június 25., hétfő

Bazsalikomos-sonkás csirketekercs




Burjánzik a bazsalikom a balkonládában, nem lehet mellette szó nélkül elmenni, így aztán vadászom a bazsalikomos recepteket.

Ez itt egy szuper felhasználási módja! A bazsalikom krémes besamelbe kerül, ezzel kenjük meg a hússzeleteket, melynek íze a hús minden rostját átjárja sütés közben! 

Sok-sok dicséretet kaptam érte :-)





Bazsalikomos-sonkás csirketekercs


Hozzávalók:


  • 8 csirke felsőcomb filé/8 szelet csirkemell filé
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek. liszt
  • 2 dl tej
  • só, bors, szerecsendió
  • 1 csokor bazsalikomlevél (kb. 5 dkg)
  • 8 szelet sonka


A húst megmossuk, leszárítjuk, egy nylon zacskó alatt kíméletesen kiklopfoljuk. 

Tipp&trükk: ha zacskó alatt ütögetjük a húst, nem lesz tele a konyha kis húscafrangokkal, s ha a deszka alá összehajtogatott konyharuhát teszünk, nem fogja hallani a hatodik szomszéd is az előkészületeket :-)

A húst sózzuk, borsozzuk.

A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a szálasra vágott bazsalikomleveleket, majd néhány pillanat múlva a lisztet is, s együtt halvány színűre pirítjuk. Felöntjük tejjel, ovális habverővel simára keverjük, kiforraljuk. Egészen sűrű lesz, ne ijedjünk meg tőle! Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd kihűtjük.

A hússzeletekre sonkát fektetünk, megkenjük a bazsalikomos krémmel, és feltekerjük. Minden egyes hústekercset göngyöljünk alufóliába, a végét megtekerve, mint egy óriási szaloncukrot.

Forró, száraz (!) serpenyőben pirítsuk körbe a roládokat, majd tepsibe egymás mellé téve őket 180 fokos sütőben süssük 15-25 percig - a hús milyensége határozza meg, hogy meddig: a mell hamarabb elkészül, míg a combfilének picit több idő kell.

Tálalás előtt távolítsuk el az alufóliát, szeleteljük fel a roládokat, s lágy krumplipürével tálaljuk.





Ihlet: Nők Lapja Konyha 2012. június

13 megjegyzés:

  1. Kellett nekem éhen benézni ide... :)

    VálaszTörlés
  2. Ugyanúgy jártam, mint Gabi: mától fogyózom, így, estére már igen-igen éhes vagyok. És akkor jönnek ezek a képek! :) Nagggyon guszta, még jó, hogy nincs előttem egy tányérral, rögtön feladnám a fogyókúrát! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha vacsira nem is, de talán még ebédre beférne, fogyókúra ide vagy oda :-))

      Törlés
  3. Nagyon ott van! Én nem fogyózom, és már vacsoráztam is...de most nyelek nagyokat. :))))

    VálaszTörlés
  4. Csak megdícsérni tudlak én is, kóstolás nélkül is:) Nagyon szuper lehet és imádom a friss bazsalikomot, ez is egy nagyon jó felhasználási mód:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó lett, felcsillant a szemem az ötlet láttán :-)

      Törlés
  5. Nagyon megszerettem az utóbbi időben a bazsalikomot mint fűszert. Nagyon guszta és finom lehet így a hús !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, akkor ezt szeretnétek szerintem!

      Törlés
  6. Kedves Chef Viki, Trollanyutól jöttem, hogy szétnézzek nálad és már meg is főztem a legutóbbi bejegyzésedet!:) Isteni volt, köszönjük!
    Gratulálok a blogodhoz, nagyon izgalmas, fincsi ételeket találtam, biztos elkészítek még párat és figyelem az újabbakat!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tiffanylda, nagyon megörültem a kedves soraidnak, s annak, hogy sikert arattál a főztöddel :-) Üdvözöllek szeretettel!

      Törlés
  7. Nyammm! Pipicomb bőre alá töltve milyen lehet? Nincs kedvem filézgetni...

    VálaszTörlés