2012. június 22., péntek

Málnaörvényes-citromos pite



Igazi hűsítő, nyári desszert. 

Omlós tészta kelyhében citromos, könnyű krém, amit csodásan kiegészít a zamatos málna. Legalább olyan fantasztikus kombináció, mint a klasszikus csokoládé-narancs ;-)

Készítsük el fogyasztás előtt egy nappal, mert teljesen áthűlve az igazi! De akkor aztán nagyon!




Kóstoltuk pár óra hűtés után, kóstoltuk másnap, tehát teljesen hiteles az információ :-)))

Verus játékára szeretnék vele nevezni!





Málnaörvényes-citromos pite


Hozzávalók egy 25 cm-es piteformához:


A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg puha vaj
  • 1 tk. cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 1 ek. hideg tej


A töltelékhez:

  • 1 nagy doboz tejföl (450 gr)
  • 3 tojás
  • 5-10 dkg cukor (ki milyen édesen)
  • 1-2 citrom reszelt héja (citrom nagyságától függ)
  • 4 dkg liszt


A málnaörvényhez:

  • 20-25 dkg málna
  • 1-2 ek. cukor
  • 1 ek. étkezési keményítő


Az omlós tészta Michel Roux zseniális receptje. A lisztet morzsoljuk össze a puha vajjal, adjuk hozzá a cukrot, a sót, az egész tojást, végül egy evőkanálnyi tejjel gyúrjuk össze.

A piteformát kenjük ki vajjal. A tésztát nyújtsuk ki akkorára, mint a sütőforma, igazítsuk bele, majd tegyük hűtőbe min. 30 percre.

Hűtés után szurkáljuk meg néhány helyen, borítsuk le sütőpapírral, öntsünk rá valamilyen nehezéket (bab, lencse, rizs, stb.), és 180 fokon 15 perc alatt süssük elő - ez a vakon sütés.

A málnát mossuk meg, majd turmixoljuk le. Én ezen túlmenően még sűrű szitán is áttörtem, hogy ne ropogjanak a kis magok, ez persze elhagyható. Egy kevés málnapürével keverjük simára a keményítőt. A maradékhoz adjuk hozzá a cukrot, gyenge lángon kevergetve forraljuk fel, majd adjuk hozzá a málnás keményítőt, s 1-2 perc alatt sűrítsük be, pudingszerű lesz az eredmény. Hagyjuk langyosra hűlni.

A töltelékhez összekeverjük a tejfölt a cukorral, a liszttel, a megmosott citrom reszelt héjával, végül egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat.

A krémet az elősütött tésztára öntjük. A málnapürét óvatosan a citromos krém tetejére csurgatjuk, kés hegyével vagy fogvájóval mintákat húzgálunk bele, majd a pitét a sütőbe visszatéve, a hőmérsékletét 160 fokra csökkentve további 30-35 percig sütjük, míg a közepe remegőssé nem válik.

Sütés után hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük hűtőbe néhány órára vagy akár egész éjszakára.





Ihlet módosításokkal: Nők Lapja Konyha 2012. június


13 megjegyzés:

  1. Viki! Azt kell mondjam, hogy nagyon "dögöset" alkottál! Dögös, vagyis trendi, mert nyári (málna), hűsítő (citrom), gyönyörű (csíkozás) és ezek miatt mennyei lehet!!! És a fényképezés! Zseniális, étvágygerjesztő, művészi hatású a fény-árnyék játékkal!...:)

    VálaszTörlés
  2. Ez fantasztikus! Az előző hozzáaszóláshoz, csak annyit lehet hozzáfűzni, hogy teljesen egyetértek!

    VálaszTörlés
  3. JAjj de istenien néz ki!

    VálaszTörlés
  4. Ez egyszerűen zseniális! Már a nevére is felkaptam a fejemet egyből, amikor elolvastam... hát még amikor megláttam a fotókat és a receptet!! :)) Citrom, málna... hmmm... Viki! Úgy érzem, hogy ha nem kóstolhatom meg most azonnal, akkor rosszul leszek! Küldjél, de azonnal!!! :P

    VálaszTörlés
  5. Jaj ez nagyon finom lehet!!!

    VálaszTörlés
  6. Iggggen guszta! És megintcsak ízlésem szerint való. ;)

    VálaszTörlés
  7. Na persze és hogy bírjam ki azt az éjszakát amíg hül?!

    VálaszTörlés
  8. Ez látványra is csodás lett, gratulálok! És még milyen finom lehet.....:_))

    VálaszTörlés
  9. Gyönyörű, és nagyon finom lehet! :) És nagyon jók a fotók! :)

    VálaszTörlés
  10. Ez a málanörvény hangzásnak és látványnak sem rossz. :D

    VálaszTörlés
  11. Ez valami fantasztikus! Ki kell próbálni!

    VálaszTörlés
  12. Ezt tuti el fogom készíteni! Istenien néz ki!

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm a kedves sorokat :-) Amondó vagyok, nem fogjátok megbánni, ha elkészítitek - szerény smiley :-DDD De tényleg :-)

    VálaszTörlés