2012. június 18., hétfő

Citrusos töksaláta




Szent meggyőződésem, hogy az emberek döntő többsége a menzás tökfőzelék (vastagon berántva, ízetlen, büdös, nagyon kapros) miatt utálja a tököt. Legalábbis engem mai napig kiráz a hideg, ha csak rágondolok...

Holott gyakorlatilag egy semleges ízű, jól variálható, jól fűszerezhető zöldség, s voltaképpen a tökfőzeléket el lehet készíteni házilagos keretek között baromi finomra :-)

Nemrég valamit kerestem a receptjeim között, ekkor jött szembe az oly nagy sikerű, de elfeledett töksaláta

Most a hőségre való tekintettel teljesen savanykásra, citrusosra hangszereltem, jól behűtve nagyon üdítő és nagyon könnyű fogás vált belőle!





Citrusos töksaláta


Hozzávalók:


  • 1 kisebb zsenge főzőtök
  • 1 kis pohár natúr joghurt
  • 1 citrom reszelt héja
  • ízlés szerint frissen facsart citromlé
  • 1 kisebb marék citromfű apróra vágva
  • 2 ág kakukkfű levélkéi
  • só, pici bors


A tököt meghámozzuk, kettévágjuk, magját kanállal kivájjuk, majd falatnyi kockákra vágjuk. Sós vízben "al dente" főzzük, ne legyen pépes!

Leszűrjük, langyosra hűtjük.

Utána egész egyszerűen összekeverjük a joghurttal, a reszelt citromhéjjal, citromlével és ízlés szerinti mennyiségű fűszerrel, fűszernövénnyel.

Hűtőben néhány óra alatt pompásan összeérnek az ízek!






3 megjegyzés:

  1. Nagyon különleges hűsítő jellegű finomság ! Guszta!

    VálaszTörlés
  2. Ilyen nagy melegben jobban is esnek ezek a könnyű saláták, nagyon finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  3. Melinek nagyon ízlett!!!:):)Puszi!

    VálaszTörlés