2012. június 8., péntek

Citromos-kakukkfüves "grillkolbászkák"



Már hétvégére ajánlom, hisz egyelőre úgy tűnik, hogy a menetrend szerinti lehűlés most elmarad, és 1-1 záport leszámítva csodás nyári idő várható!

Ha nyár, akkor bizony grillezés!

Ezek a "kolbászkák" nagyon jól sikerültek! "Kolbászkák", hisz nincsenek bélbe töltve :-) Szaftos, omlós, illatos falatok! Elsőre talán meghökkentőnek tűnhet a fűszerezés, citrom és kakukkfű, de ne legyen senkinek kételye, egyszerűen szenzációs!

Csakúgy, mint a mellé tálalt saláta, csupa ropogós, friss zöldség: idei káposzta, üde sárgarépa és alma, s természetesen lilahagyma :-)

Szerettük, szerettük!




Citromos-kakukkfüves "grillkolbászkák"


Hozzávalók egy kiadós mennyiséghez:


  • 1 kg darált hús - sertés és marha vegyesen (de mehet pulykából is)
  • 1 fej finomra vágott/reszelt vöröshagyma
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 citrom reszelt héja
  • bőséges adag kakukkfű, legjobb, ha friss, de szárítottal is működik
  • 1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld
  • 1 tojás
  • só, bors
  • opcionálisan 1 db kaliforniai/kápia paprika pici kockákra vágva


A salátához:

  • 50 dkg idei káposzta
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 2 alma
  • 1 fej lilahagyma
  • 3-4 dl tejföl
  • 1-2 ek. mustár
  • fél citrom leve
  • 1 tk. cukor
  • só, bors


Gyúrjuk össze a kolbász hozzávalóit alaposan, majd hagyjuk hűtőben pihenni 1-2 órán át, hogy az ízek összeérjenek. Utána két tenyerünk között formáljunk belőle tömzsi kis rudacskákat, majd parázs felett rácson, vagy grillserpenyőben süssük meg őket. 

Legyünk óvatosak: csak akkor fordítsuk meg őket csipesszel vagy két villa segítségével, ha már kéreg sült a hő felőli oldalára, máskülönben széteshet! Oldalanként kb. 5 perc sütés elegendő neki, egyet érdemes kettétörni és ellenőrizni.

A salátához tisztítsuk meg a zöldségeket. Vágjuk vékony csíkokra a káposztát, reszeljük hozzá az almát és a répát, a hagymát vágjuk apró kockákra. Keverjük össze annyi tejföllel, amennyi bevonja a zöldségeket, ízesítsük mustárral, citromlével, sóval, borssal, pici cukorral.

Lefedve tegyük a salátát is néhány órára hűtőbe, jót fog neki tenni.

A friss kolbászkákat tálaljuk a ropogós salátával, esetleg bónuszként sütőben sült krumplival.

Mennyei :-)


Ihlet módosításokkal: GoodFood 2012. május
 

6 megjegyzés:

  1. Nekem soha nincsenek kételyeim a receptjeiddel kapcsolatban! Sőt! Izgalmasan hangzik a citrom és a kakukkfű a darált húsban! Mindenképpen kipróbálandó:) Én már érzem is az ízét a számban...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De kedves vagy, köszönöm szépen :-) A kaja csúcs, kipróbálásra ajánlom :-)

      Törlés
  2. Viki, ugye ezek a közösen elfogyasztott kolbászkák voltak?? Olyan rég volt, ismétlést kíván, issssteniek voltak! De nálatok valszeg a vasszegnek is issssteni íze lenne! :-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ők azok, igen! Ismétlés a tudás anyja, semmi jónak elrontói nem vagyunk ;-))

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.