2012. szeptember 15., szombat

Libazsíros-lilahagymás pogácsa




Hűvös szelek járnak.. Izzítsuk be nyugodtan a sütőt, és süssünk pogácsát :-)

Réges-régen készítettem ezeket a libazsíros kifliket, s már akkor felötlött bennem, ha egy tészta ennyire jó állagú, akár pogácsát is lehetne belőle sütni! A gondolatot tett követte, és jelentem, az elgondolást maximálisan igazolta a végeredmény!

Foszlós, illatos, ízes pogácsa, mindenféle hókuszpókusz nélkül: csak nyújtás, szaggatás, sütés! 

Ja, az illatfelhőről pedig már ne is beszéljünk :-)





Libazsíros-lilahagymás pogácsa

Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • 8 dkg libazsír
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 2 tk. só
  • 1 közepes fej reszelt lilahagyma

 A tetejére:
  •  1 tojás
  • szezámmag

A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk, kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk és nem túl vékonyra (kb. 2 cm) kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral borított tepsire ültetjük.

Langyos helyen letakarva kelni hagyjuk 20 percig.

A sütőt - aljában egy lábaska vízzel - előmelegítjük 180 fokra. A pogácsák tetejét lekenjük felvert tojással, meghintjük szezámmaggal, majd 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük a pogácsákat.

Langymelegen tálaljuk.

Másnap is nagyon finom!







8 megjegyzés:

  1. Nagyon ínycsiklandónak tűnnek ezek a pogik. Kár hogy most fogyott el a házi zsírom, de ha legközelebb lesz, biztosan kipróbálom.

    VálaszTörlés
  2. Érzem is az illatát, isteni! :)

    VálaszTörlés
  3. Amiben libazsír és hagyma van, az csak jó lehet! :-)

    VálaszTörlés
  4. Ez a fincsi pogácsa nagyon megfogott, isteni lehet!:))

    VálaszTörlés
  5. Nyami, nagyon felkeltette az érdeklődésemet... ;-)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jól néznek ki!(libazsírom nincs, de kacsazsír majd lesz)

    VálaszTörlés
  7. Csinos kis pogácsák lettek ezek!

    VálaszTörlés