2013. február 13., szerda

Töltött káposzta



Ahány ház, annyi recept - igazi téli fogás.

Van, aki savanyú káposzta levelébe tölti a darált húsos masszát, van, aki édes káposztába. Van hely, ahol berántják a levét, mások sűrű paradicsomlével ízesítik. Van, ki paprikával fűszerezi, máshol kaporral és kukoricadarával készül.

Felénk egy viszonylag egyszerű változat készült mindig, semmi rántás és habarás, pirospaprikával fűszerezett darált húsból, s mindig került bele némi füstölt hús is, hogy megadja az ízét.

A legeslegjobb mégis akkor volt, amikor disznót vágtunk, s a bekevert kolbászhúsból elvettünk a töltött káposztához egy jó adagot :-)




Töltött káposzta


Hozzávalók:


  • 12-15 nagy savanyú káposzta levél
  • 50 dkg savanyú aprókáposzta
  • 1 kg zsíros darált hús 
  • 1 fej finomra vágott vöröshagyma
  • 4-5 gerezd zúzott fokhagyma
  • 20 dkg rizs
  • 2-3 tojás
  • só, bors
  • őrölt kömény
  • pirospaprika
  • 30 dkg füstölt hús (nyúlja, oldalas, sonka, tarja)



A káposztát kóstoljuk meg: ha nagyon sós, öblítsük át hideg vízzel, különben élvezhetetlenül sóssá válik a végeredmény! A levelek nagy ereit éles késsel vágjuk le úgy, hogy maga a levél ne sérüljön meg, egészben maradjon.


A darált húst nagyon alaposan összegyúrjuk a fűszerekkel, a hagymákkal, a tojással, a kiválogatott, megmosott rizzsel.

A leveleket megtöltjük 1-1 maréknyi fűszerezett hússal, összegöngyöljük, majd a göngyöleg két végét ujjainkkal benyomkodjuk - így fővés közben nem fog kibomlani.

Én most cserépedényben, sütőben készítettem, amit előzőleg 30 percig hideg vízben áztattam. Az edény aljára szórjuk az aprókáposzta felét, ráültetjük a megtöltött leveleket. Köré tesszük a feldarabolt füstölt húst, majd befedjük a maradék aprókáposztával.

Felöntjük annyi hideg vízzel, ami ellepi (a rizs fel fogja szívni!), majd lefedjük az edényt, s hideg sütőbe tesszük. 180 fokon 3 órán keresztül főzzük.

Ha fazékban/lábasban készül, ugyanígy járunk el, takaréklángon, fedő alatt főzzük készre szintén 3 óra alatt.

Puha kenyérrel, sok-sok tejföllel, forrón tálaljuk.



8 megjegyzés:

  1. Nálam is most fő! Nyíregyházán lakunk, szabolcsi töltött káposztát szoktam készíteni. Édes káposztából, sok paradicsomlével, füstölt hús nélkül. Gyerekként nem nagyon szerettem. Fel kellett nőni hozzá.
    Üdv: Mariann

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-))

      Tényleg ritkaság, hogyha szeretik a gyerekek!

      S tényleg ahány ház, annyi szokás :-)

      Törlés
  2. A fentebb felsorolt töltött káposzta variácók mindegyikét szívesen megkóstolom! Eddig az édesanya és nagymama félét ettük (rántva, füstölt hús nélkül), manapság gyakoribb az édesapa háza tájáról való rántásos-füstölt húsos verzió (...összefutott a nyál a számban...), keresztapáméknál pedig a mini töltött káposzta a divat, rántva és kaprosan. Igazából mindegyiket szeretem. A paradicsomleves, kukoricadarás változattal még nem találkoztam, de egy ilyen töltött káposzta-fan, mint én, biztosan megbarátkozna velük is...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Mama-félét nem lehet überelni... Ha a fejem tetejére állok sem lesz olyan, amilyet Ő tudott!

      Töltött káposzta-fan :-)))) Ez jóóóóóóóó!

      Törlés
  3. De jó ez a cserépedényes sütős változat!!! Nagyon tetszik. Amennyire gyerekkoromban nem szerettem, most annyira imádom a töltött káposztát! :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hirtelen ötlettől vezérelve tettem cserépedénybe, igen jó volt :-)

      Törlés
  4. Az a tapasztalatom, mindegy hogy készül, ki mit rak bele, levélbe csomagolja vagy csak pusztán, rántja, nem rántja, miben főzi meg, kimossa a káposztát vagy nem, rengeteg félét ettem itt-ott és mind finom, kivétel nélkül, én még rosszat soha sehol nem ettem, ezt nem lehet elrontani, a tiéd is jól néz ki, biztosan isteni, ha kolbászhússal megy akkor meg végképp csúcs ez a kaja:-)))))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.