2013. március 28., csütörtök

Csokis kalács és mini kiflik



A naptáram március mutat, annak is a végét lassan :-)

Míg áprilisra nem lapoznánk, gyorsan megsütöttem a márciusnál szereplő egyszerű csokis kalácsot! Ami nem, nem sült túl - szimplán csupa csoki a tésztája :-)




Mennyei. A tésztája szenzációs, jól kezelhető, jól formázható. Az előírással ellentétben a kenyérsütő gépben kelesztettem, így a hő hatására a tésztában lévő csoki megolvadt - innen a barna szín :-) Aki nem szeretné, hogy a csoki elszínezze a kalácsot, dagasztás után tegye át egy tálba, s így hagyja megkelni.




Ebből a mennyiségből aztán több dolgot is kihozhatunk: készülhet két kisebb kalács - akár fonottan, akár fonás nélkül formában vagy csak sütőlemezen sütve. Lehet belőle egy kisebb fonott kalács / hasáb kalács, és a másik feléből süthetünk falatnyi kis kifliket. De készíthetünk belőle egyetlen hatalmas, gyönyörű fonott kalácsot is.

A siker garantáltan nem marad el!

Vajjal, sárgabarack lekvárral egyszerűen ellenállhatatlan!






Csokis kalács és mini kiflik


Hozzávalók 1 fonott kalácshoz és 24 mini kiflihez:


  • 2 dl tej
  • 1 tojás + 1 sárgája
  • 10 dkg puha vaj
  • 60 dkg liszt
  • 10 dkg (por)cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tk. só
  • 10 dkg étcsokoládé durvára vágva (süthető csokicsepp)

A kenéshez:

  • 1 tojásfehérje




A hozzávalókat felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk, kelesztjük. Nézzünk rá a tésztára, ha lágy, adjunk hozzá apránként kevés lisztet, ha nagyon kemény volna, kevés tejet. A tojás mérete nagyban befolyásolhatja a tészta állagát! 

Ha nincs sütésálló csokicseppünk, s nem szeretnénk, hogy a csokoládé elszínezze a tésztát, dagasztás után tegyük át tálba, s letakarva kelesszük duplájára 40-50 perc alatt.


A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, kettévágjuk.

Az egyik tésztadarabot három egyenlő részre vágjuk, s egyszerű hármas fonással, mint egy copfot befonjuk. Egy vajjal kikent, kb. 10x30 cm-es hasábformába tesszük a fonatot, letakarva duplájára kelesztjük.

A másik tésztafelet szintén három egyenlő részre vágjuk, egyesével körlappá nyújtjuk, kb. 3 mm vastagságúra. A körlapot derelye- vagy pizzavágóval nyolc egyenlő részre (háromszögre) vágjuk, majd a háromszögeket a talpuktól kezdve kiflivé göngyöljük.

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket, s a tésztából kimaradt 1 tojásfehérjével lekenjük. 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában lábaska vízzel, és 15-20 perc alatt megsütjük a kifliket.

Időközben a megfont, hasábformában pihenő kalács is megkel, ahogy megsültek a kiflik, a fonatokat átkenjük tojásfehérjével, és kb. 20 perc alatt megsütjük a kiflik után a kalácsot is.

Rácsra téve hagyjuk kihűlni.





5 megjegyzés:

  1. Nagyon jó lett, szerintem külön jót tett neki, hogy elolvadt a csoki. Nem istudom melyik tetszik jobban, a kalács vagy a kiflik, mendkettőt megkóstolnám:) Szép húsvéti ünnepeket kívánok Nektek:)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Az a cicás bögre!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett a kalácsod, és nagyon finom lehet!
    Békés, meghitt húsvéti ünnepeket kívánok!

    VálaszTörlés
  4. Igen, vajjal és sárgabaracklekvárral, épp így imádom én is! :) Nagyon guszta, a nagy kalácsod és a kis kiflik is, olyan ennivalóak! :)

    VálaszTörlés
  5. Lenne kedved játszani? Nézz be hozzám!
    http://habvero-es-fakanal.blogspot.hu/2013/04/jatekot-hirdetek.html
    Örülnék neked!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.