2013. április 22., hétfő

Almás-diós csiga - Blogkóstoló 8.




A játék immár 8. fordulójánál jár, mostani háziasszonya Hani, az Ízemlékek blog írója :-)

Gasztrobaráth Zsuzsit sorsolta nekem játszótársul, akitől hosszas dilemmázás után végül ezt a csigát választottam.

A lágy, kelt kalácstésztában pudingszerű, ízes almaszeletek bújnak meg, s nem tudtam megállni, hogy a sok puhaság mellé ne tegyek valami ropogósat - diót :-)

Az illata sütés közben egyszerűen nyálcsordító...

Isteni finom péksütemény, másnap is friss, élvezhető! Ahogy mondják, olyan "többkék" ízű :-)))




Almás-diós csiga


Hozzávalók 12-14 db csigához:

A tésztához:
  • 40-45 dkg liszt 
  • 2 dl tej
  • 6 dkg vaj
  • 1 egész tojás
  • 8-10 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 2,5 dkg élesztő

Almatöltelékhez:
  • 3-4 nagyobb alma szeletelve vagy felkockázva
  • 3 dkg vaj
  • 1 mk. őrölt fahéj/mézeskalács fűszer/almás sütemény fűszer
  • 1-2 evőkanál cukor
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 dl hideg víz
  • 1 csapott ek. étkezési keményítő
  • 2 marék dió szárazon megpirítva és durvára vágva
A tészta megkenéséhez
  • 0,5 dl tej


A tejet meglangyosítjuk a vajjal (1 perc mikróban).  A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk. Először csak 40 dkg lisztet tegyünk hozzá, ha nagyon lágy lenne (a tojás nagyságától függ), apránként adagoljunk hozzá kb. 5 dkg lisztet.

Dagasztás után tegyük át lisztezett tálba, s letakarva, meleg helyen kelesszük 30-40 percig.

Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, falatnyi szeletekre vágjuk, s a cukor és a fűszerek hozzáadásával megpároljuk - de vigyázzunk, nehogy szétfőzzük! A keményítőt keverjük simára a hideg vízzel, adjuk a párolt almához, és pudingszerűen sűrítsük be 1 perc alatt.

Hagyjuk langyosra hűlni.

Ha a tészta megkelt, nyújtsuk ki kb. 30x40 cm-es téglalappá. Kenjük szét rajta az almakrémet, szórjuk meg a durvára vágott dióval, és tekerjük fel, mint egy beiglit.

Éles késsel vágjuk fel kb. 2 cm vastagságú csigákra a tésztát, ültessük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Letakarva hagyjuk kelni 20 percig, közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra, aljában lábaska vízzel.

A megkelt csigákat kenjük át tejjel, és süssük aranyszínűre az előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt.

Langyosan egyszerűen ellenállhatatlan :-)



4 megjegyzés:

  1. Ránézve a képre már csorog a nyálam, elolvasva a receptet sem lett jobb a helyzet. Mi lesz, ha megsütöm és megérzem az illatát...:)

    VálaszTörlés
  2. Ajaj, ezt így ebéd előtt bedobni, kegyetlenség :)
    Így még Manó is megenné az almát a sütiben :)

    VálaszTörlés
  3. Szinte érzem is a finom illatát, nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  4. Ügyes választás volt :)! Szerintem is jó ötlet hozzá a dió, az egyik kedvencem. Köszönöm, hogy játszottál!

    VálaszTörlés