2013. április 3., szerda

Fokhagymás-kakukkfüves édesburgonya


Nemrég ismerkedtem meg az édesburgonyával, véletlenül láttam meg az Aldiban, addig sehol.

A vásárolt adag első része a kukoricalevesbe került, a maradékból pedig köret készült.

Az ízesítést Csibe ihlette, aki sütőtököt készített ilyen formán a télen - akkor kipróbáltam, s egészen más dimenzióba emelte a a hagyományos sült tököt!

Mivel az édesburgonya ízében, állagában nagyon hasonlít a sütőtökre (bár nem rokonok), így az édeskés zöldséget sós kiegészítőkkel fűszereztem. Az illata őrületesen jó volt, s az íze...

Köretként tálaltam először, utána meg azt vettem észre, hogy gyakorlatilag csak úgy "magában" elnassoltam :-)

Gabojszánál találtok egy citrusos-gyömbéres ízvilágút is!








Fokhagymás-kakukkfüves édesburgonya


Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 3 közepes édesburgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk nagyszemű (füstölt) só
  • 1-2 ek. tökmagolaj (ha nincs, mehet olívával)
  • 1 mk. szárított kakukkfű (ha van friss, még jobb)


Az édesburgonyát meghámozzuk, s kb. 3 mm-es szeletekre vágjuk. Egy tűzálló tálba sziromszerűen lerakosgatjuk a szeleteket.

A fokhagymát megtisztítjuk, egészen vékonyra szeleteljük, az édesburgonya-korongok közé szórjuk, majd meglocsoljuk az olajjal, meghintjük kakukkfűvel és sóval.

180 fokos sütőben lefedve (alufólia vagy a jénai teteje) puhulásig sütjük kb. 20-25 percig, majd a fedőt eltávolítja pár perc alatt picit pirítunk a tetején.





4 megjegyzés:

  1. Én is pont ma vettem édesburgonyát :)
    Recept mentve :)

    VálaszTörlés
  2. Úgy látom, édesburgonyát kell vennem! :) Meg kell kóstolnom, nagyon tetszik, igazán finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  3. Megcsináltam. Nagyon finom :)
    A család férfi tagjai rizzsel kombinálva én magában :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-))

      Először én is köretként adtam - aztán egyszer csak "elkopott" magában :-)))

      Törlés