2013. április 11., csütörtök

Fejtett bab krémleves


Mi úgy mondjuk, hogy zsengés bab :-)

Amilyen semmilyennek, jellegtelennek látszik ez a leves halovány színével, olyan ízgazdag! Pofonegyszerű, semmi "csicsa", a végeredmény pedig meghökkentően finom!

Neil Perry így ír róla: "Ez a szokatlan, de nagyon egyszerű, hideg krémleves friss salátával vagy fokhagymával bedörzsölt, pirított házikenyérrel egyenesen felséges étel. Nemcsak kanalazva érdemes megkóstolni, hanem akár fokhagymás pirítósra kent, olívaolajjal csepegtetett bruscetta-krémként is."

Mi meleg levesként ettük, egyöntetű sikert aratott köreinkben. 

S ugye el tudjátok képzelni mellé a forró pirított kenyér illatát, miután átsiklottunk rajta egy gerezd fokhagymával? 

Érdemes kipróbálni, milyen jó párost alkotnak :-)

A receptben zárójelben írom a saját pici módosításaimat.





Fejtett bab krémleves


Hozzávalók:


  • 1 kis fej vöröshagyma (1 csokor újhagyma)
  • 3 kg friss fejtett bab, héjastól mérve (45 dkg fagyasztott)
  • 2 ek vaj
  • 1 ek. olaj
  • 1 közepes burgonya
  • 1 l csirke alaplé (víz)
  • 2 dl tejszín - habtejszín, állati
  • 1/2 csokor snidling (1 nagy gerezd fokhagyma)
  • frissen őrölt bors



A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a vaj-olaj keverékén megpároljuk. Rádobjuk a babot fagyos állapotban, hozzáadjuk a kis kockákra vágott burgonyát, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, és puhára főzzük.

A fejtett bab a szárazbabbal ellentétben nagyon gyorsan, kb. 20 perc alatt megfő!

Mielőtt teljesen megpuhulna, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd teljes puhulás után botmixerrel zúzzuk teljesen pépesre.

Aki szeretne a pirítóson kívül más haraphatót is, turmixolás előtt vegyen el 1-2 merőkanálnyit a leves "sűrűjéből", majd mintegy levesbetétként tegye vissza a babot a maradék pürésített leveshez!

Adjuk hozzá a tejszínt, forraljunk rajta egyet. Ilyenkor korrigálhatjuk az ízeket sóval, borssal, illetve a leves végső sűrűségét, ha kell, nyugodtan hígítsuk vízzel vagy alaplével.

Tálaláskor kínáljuk hozzá a fokhagymás pirítóst, pár karika újhagymát/finomra vágott snidlinget.





5 megjegyzés:

  1. Mi meg úgy hívjuk (vagyis nagymamám úgy hívta), hogy kifejtős paszuly. :) Nagyon tetszik, csuda finom lehet! :) És tetszik nagyon a tányérkád is! :)

    VálaszTörlés
  2. Nálunk fejcsenpaszuly:) Imádom nyáron hidegen, így krémlevesként még nem próbáltam, de fincsi lehet, az biztos.

    VálaszTörlés
  3. Én maradéktalanul el tudom képzelni az ízharmóniát és most azonnal le is tesztelném, akár levesként, akár krémként! Egy biztos: a fokhagymával átsuvickolt kenyér mindenképpen jöjjön mellé:)))

    VálaszTörlés
  4. Itt zokogok a gyönyörűségtől, ez frenetikusan finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  5. Nálunk egyik héten zsengepaszuly, másik héten zöldborsó leves vagy főzelék van. Sajna a férjem a krémlevest nem szereti, de én is így főzöm, csak higabbra. A süritéshez használok turmixolt babot és krumplit is. A fűszerezésem babérlevél, petrezselyemzöld és kapor. No meg, hogy teljes legyen a paletta a hüvelyes társát is belekarikázom Ő a füstölt szárazkolbász. Holnap ez lesz a leves.

    VálaszTörlés