2013. április 13., szombat

Rántott tarja kakukkfüves-almás burgonyakörettel



Ismét egy Neil Perrytől :-)

Kinek legjobb barátja szerint: "Ha el akarod adni, bundázd!", s azt hiszem, ez több magyarázatra nem is szorul, hisz ki tudna ellenállni egy frissen sült, ropogós morzsabundás finomságnak?

Ha a vasárnapi menüben szerepelni fog a rántott hús, ajánlom mellé ezt a köretet. Az eredetileg írt zsálya helyett nálam az imádott kakukkfű szerepelt, s a vaj-fehérbor páros is jelentősen hozzájárult az ízekhez.

Azt viszont nem tudom, csak sejtem, hogy a tavaly nyári elképesztő aszály lehet az oka, hogy bárhol vásárolok bármilyen fajtájú krumplit (mert már variálok és próbálkozok), s bárhogy vigyázok rá és lesem főzés közben, egész egyszerűen szétfő, elmállik, elmorzsálódik, s még véletlenül sem tartja meg a formáját, legyen az hasáb vagy kocka vagy karika :-( 

Ti tapasztaltatok mostanában hasonlót?




Rántott tarja kakukkfüves-almás burgonyakörettel


Hozzávalók:


A rántott húshoz:

  • 4 szelet csontos tarja (vagy karaj, csirkemell, pulykamell, csirkecomb, szárny...)
  • 2-3 ek liszt
  • 2 tojás
  • 1-2 ek. tej
  • (házi) zsemlemorzsa
  • a sütéshez olaj



A körethez:

  • 4 közepes alma
  • 60 dkg krumpli
  • ízlés szerint kakukkfű
  • só, bors
  • 0,5 dl fehérbor
  • 5 dkg + 3 dkg vaj
  • 1-1,5 dl (olíva)olaj



A húst leöblítjük, megszárítjuk konyhai papírtörlővel, besózzuk. Hagyományos módon bepanírozzuk: lisztbe, a tejjel elhabart, sóval ízesített tojásba, majd zsemlemorzsába mártjuk.

Sütés előtt a panírozott hússzeleteket érdemes 30 percre tálcán hűtőbe tenni, a bundája sülés közben nem fog lepotyogni róla - Papától tanultam, és tényleg működik!

Bő, forró olajban közepes lángon mindkét oldalát aranyszínűre sütjük.

Elkészítjük a köretet. A krumplit meghámozzuk, félbe-negyedbe vágjuk, és sós vízben nem teljesen puhára főzzük, hisz egyrészt sütünk még rajta, másrészt szét ne essen.

A vajat és az olajat megforrósítjuk, rádobjuk az előfőzött, leszűrt krumplit, a megmosott, s 6-6 cikkre vágott almákat és a kakukkfüvet. Óvatosan készre pároljuk. Ha látjuk, hogy a vaj barnulni kezd, hozzáöntjük a fehérbort, s 2 percig tovább főzzük.

A végén hozzákeverjük a maradék 3 dkg vajat, kevés sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük.


1 megjegyzés:

  1. Jelentkezem dupla adag köretre :)
    (Biztos finom a husi is, nem vagyok tarja párti)
    Krumpli - a legtöbbször dettó, időnként formatartót sikerül kifogni, de ez csak utólag derül ki.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.