2013. augusztus 19., hétfő

Lecsó



Ahány ház, annyi lecsó - alapvetően így gondolom :-)

Nincsenek kőbe vésett szabályok, ezt aztán mindenki a saját szája ízéhez tudja igazítani. Nálunk a kolbászos-tojásos változat a nyerő, són kívül semmi más fűszer nem kerül bele, ha viszont elkalandoznánk a megszokott ízektől, jó szívvel ajánlom a bolgárok mismás nevű "lecsóját" sós sajttal, ami egyszerűen szenzációs :-)



Lecsó


Hozzávalók - egy hatalmas adaghoz:



  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 40 dkg vöröshagyma vékonyra karikázva
  • 1,2-1,5 kg paprika felkarikázva
  • 0,8-1 kg paradicsom cikkekre vágva
  • 20 dkg (házi) kolbász karikákra vágva
  • 5-6 tojás



A szalonnát kockákra vágjuk, zsírját takaréklángon kiolvasztjuk. Üvegesre pároljuk a keletkezett zsíron a vöröshagymát, majd rádobjuk a rémületes mennyiségű paprikakarikákat is. Megsózzuk, hogy minél hamarabb összeessen, kb. felére fog zsugorodni!

Ha a paprika már kissé összeesett, rádobjuk a paradicsomot is, erős tűzön kevergetve átforraljuk. A paradicsom meghökkentően sok levet fog ereszteni, s mire a lé jelentős része elpárolog, a lecsó el is készül. Sóval ízesítjük.

Igen, ez a fajta lecsó még véletlenül sem ress, ropogós, a paprika és a paradicsom is szétfő benne - világéletemben ilyen volt nálunk a lecsó :-)

Hozzáadjuk a kolbászkarikákat, és az elhabart tojásokat, s kevergetjük addig, míg a tojás meg nem szilárdul benne.

Friss, puha kenyérrel tálaljuk, mellyel kiválóan ki lehet tunkolni a szaftját :-)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése