2013. augusztus 6., kedd

Málnafagylalt



"Nyár van, olvad a málna a szájban..." - nagyon szeretem ezt a számot.

Úgy esett, hogy amikor kaptam egy doboz harmatosan friss málnát, épp sütemény készült, és csak úgy önmagában felfalni nem akarózott. Fagyasztóba tettem, mint egy drága kincset :-)

Mígnem a hőség és BonbonMánia meseszép fotója a málnafagyijáról eldöntötte a málna sorsát. Az eperfagylalt mintájára készült, de még annál is egyszerűbben, csak villával kavargattam át a málnás krémet, hogy a szemek viszonylag épségben maradjanak. 

Természetesen így messze nem volt olyan krémes, mintha botmixerrel keverem át 4-5 alkalommal, és pláne nem olyan, mintha fagylaltgép készítette volna. 

De az íze... Uramisten... 

Az igazi, hamisítatlan nyár :-)




Málnafagylalt


Hozzávalók:


  • 30-40 dkg málna (friss vagy fagyasztott)
  • 20 dkg zsíros tejföl
  • 2 dl tejszín (állati eredetű, 30%-os)
  • 1-2 ek. (barna) cukor - ízlés szerint
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 csipet só


A tejfölt és a tejszínt összekeverjük a cukorral, a vaníliával, sóval, hozzáadjuk a málnát - ha fagyos, mehet fagyottan.

Műanyag, zárható dobozba öntjük, majd mélyhűtőbe tesszük. 1-2 óra múlva elkezd szilárdulni, innentől kezdve 30-40 percenként egy villával kevergessük át, míg eléri a megfelelő állagot.

Másik verzió: villával való kevergetés helyett nyugodtan lazítsuk botmixerrel, ekkor a málnaszemek ugyan teljesen eltűnnek a masszában, de az ízén ez mit sem változtat - legfeljebb fogyasztáshoz tegyünk félre néhány ép szemet!

Harmadik verzió: aki esetleg ódzkodik a málnamagoktól, a friss/fagyasztott gyümölcsöt turmixolja le és szitán passzírozza át, és ezzel a magtalanított málnavelővel keverje el a tejszínes alapot. A kevergetés itt is mehet mind villával, de ez esetben talán célszerűbb a botmixer használata.






2 megjegyzés:

  1. És milyen gyönyörűségesen tálaltad! :) Kéééérek! :)

    VálaszTörlés
  2. Hű, Viki! A szép fotókat látva most nagyon ráóhajtottam a málnafagyira!
    De biztos finom lesz más gyümölccsel is.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.