2013. november 6., szerda

Diós levél - hájas tésztából



Mi más is készülhetett volna először a hájas tésztából, mint diós levél?

Mi mindig két ízben sütöttünk hájas süteményt: házi szilvalekvárral, amit vagy egyszerűen csak félbehajtottunk, mint egy könyvet, vagy kiflivé hajlítottunk; illetve főzött diókrémmel, aminek csak és kizárólag ilyen lehetett a formája :-) 




Erősen nosztalgiáztam is, míg formáztam és tepsire rakosgattam... És a végeredmény olyan lett, mint amit Mamával sütöttünk: nem nyílt szét túlságosan, de látszott, milyen szép leveles, könnyű lett és hihetetlen ropogós, és a diókrém is nagyon finom volt. 

Csak ettük egyik "levelecskét" a másik után...

Próbáljátok ki :-)





Diós levél - hájas tésztából


Hozzávalók:

  • 1/2 adag hájas tészta (vagy egy csomag bolti leveles)
  • 15 dkg dió
  • 5-10 dkg cukor (ki milyen édesszájú)
  • 1 közepes alma
  • 1-2 tk. rumaroma (avagy természetesen rum, kinek mi van kézközelben)
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj
  • a kenéshez 1 tojás



A töltelékkel kezdünk, hisz picit hűlnie kell.

A diót ledaráljuk. Összekeverjük egy lábaskában a cukorral, és annyi hámozott almát reszelünk hozzá (szálasra, a reszelő durva fokán), hogy összekeverve nedves, de ne összeálló masszát kapjunk.

Tegyük tűzre, takaréklángra, s kevergessük néhány percig, míg megcsapja orrunkat az illata. Ekkorra az alma pont annyi nedvességet fog ereszteni a hő hatására, ami tökéletesen összefogja a diókrémet, s nem fogja eláztatni a tésztát, nem fog kifolyni a töltelék sütés közben. Ha véletlenül sok lett az alma, tegyünk még hozzá darált diót, esetleg zsemlemorzsát/süteménymorzsát.

Ízesítsük pici fahéjjal és rummal/rumaromával szájízünk szerint, majd hagyjuk langyosra hűlni.

A hájas tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk kb. 3 mm vastagságúra, és éles késsel vagy pizzavágóval vágjuk fel négyzetekre. 

Minden négyzet közepére halmozzunk egy púpos teáskanálnyi diókrémet. Hajtsuk össze a négyzet két szemben lévő sarkát, hogy háromszöget kapjunk, a tésztaszéleket két ujjunkkal gyengéden csipkedjük össze. 

A háromszög két sarkát tegyük egymásra és nyomkodjuk is össze, így kapjuk meg a levélke formát.

A kis süteményeket kenjük le felvert tojással ügyelve arra, hogy ne folyjon le a tészta összecsipkedett szélére, mert akkor nem fognak a levelek elválni egymástól, nem lesz könnyű és levegős.

A sütőt melegítsük elő a legmagasabb hőfokra, a forró sütő is nagyon fontos! Így amint bekerül a tepsi a sütőbe, a hájnak nem lesz ideje olvadozni és szalonnássá változtatni a tésztát, hanem kisül a rétegek közül, így válik a végeredmény levelessé, ropogóssá!

Süssük aranybarnára a süteményt kb. 20-25 perc alatt, ez sütőfüggő, kié mennyire melegszik fel, 15 perc után már bátran ránézhetünk, hogy áll!

Hagyjuk őket langyosra hűlni.

Tüllernyővel letakarva (sőt takarás nélkül!) másnap is nagyon finom, ne zárjuk le légmentesen, mert megpuhul - és úgy már nem az igazi!





6 megjegyzés:

  1. A képeket nézve bizony nekem is a régi ízek jutottak eszembe, nagymamám hájas tésztája! :) És nálunk is szilvalekvárral vagy dióval készült! :) Nagyon guszták! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.