2013. november 9., szombat

Almás-csirkemájas pite, hájas tésztából



A diós levelek után következzék egy főétel a hájas tésztából!

Max Szigetházija volt a kiindulási alap, ami már nálam is többféle ízvilágban szerepelt, s most töltelékként a csirkemájas bagett csodás raguja és friss alma került bele.

Remek lett! Szaftos, ízgazdag, a tészta nem ázott el, ropogós volt és leveles, az alma éppen csak roppanósra párolódott a tésztakalap alatt - sok-sok dicséretet kaptam érte :-)





Almás-csirkemájas pite, hájas tésztából


Hozzávalók:

  • 1/2 adag hájas tészta (egy adag fagyasztott leveles tészta)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1-2 szál sárgarépa
  • 50 dkg csirkemáj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek. mustár
  • 2 ek. ketchup
  • 1 ek. méz
  • 2-3 ek. tejföl
  • só, bors
  • 2-3 közepes alma
  • a tetejére 1 tojás



A vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. A répát meghámozzuk, gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk, a hagymára dobjuk, néhány percig erős lángon kevergetve megpirítjuk.

Belekeverjük a mustárt és ketchupot, néhány pillanat alatt átkavarjuk, hogy e két ízesítő is "megpiruljon".

Hozzáadjuk a megtisztított, falatnyi darabokra vágott csirkemájat. Tartsuk erős lángon, s kavargassuk addig, míg a keletkezett levét teljesen el nem főtte. Adjuk hozzá a mézet, a tejfölt, zúzott fokhagymát, sót és borsot, és hagyjuk, míg a tejföl engedte folyadék is teljesen el nem párolog.

Krémes, sűrű, ízes mártást kell kapnunk, melyet langyosra hűtünk.

A tésztát 2/3-1/3 (nagytestvér-kistestvér) arányban elvágjuk. A nagyobbik tésztadarabot lisztezett munkalapon 3-4 mm vastagságúra és kör alakúra nyújtjuk, s kibélelünk vele egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát úgy, hogy körben viszonylag magas pereme is legyen - ezt fogjuk megtölteni. 

A tortaforma alját előzőleg sütőpapírral béleljük ki!

A tésztafészekbe kanalazzuk az ízes májragut, a tetejére halmozzuk a hámozott, falatnyi kockákra vágott nyers! almát.

A kisebbik tésztadarabot kör alakúra nyújtjuk, befedjük vele a májas-almás pitét. Tetejére éles késsel vágjunk kicsi lyukat pl. kereszt alakban, hogy a sütés közben keletkező gőz eltávozhasson.

Kenjük le egy egész, elhabart tojással, és 180-200 fokosra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Most is nagyon fontos, hogy a sütőt alaposan melegítsük elő, nehogy szalonnássá váljon a tészta!

Sütőből kivéve formában hagyjuk hűlni 10 percig, majd kapcsoljuk le a tortaforma karimáját.

Tortaszerűen, cikkekre vágva, friss saláta kíséretében tálaljuk.

Csodafinom :-)





1 megjegyzés:

  1. Tőlem is kapsz egy dicséretet, nagyon guszta! :) A csirkemájas bagettet már elkészítettem, így tudom, hogy mennyire finom a tölteléke, a hájas tésztát és a párolódott almát pedig hozzáképzelem, tényleg nagyon-nagyon finom lehet! :)

    VálaszTörlés