2013. november 16., szombat

Almás, birsalmás, túrós pite



Van a városban egy remek rétesbolt. Ropogós tésztakéregben valószínűtlenül vastag töltelék lapul, legyen az mák, dió, alma, túró, bármi.

Sütnek egy túrós-gyümölcsös fajtát is, változatos gyümölcsökkel, nagyon finom!

Ez a rétes ihlette ezt a pitét, melyben két omlós tésztalap közé fűszeres almás-birsalmás réteg és könnyű túrókrém került, s a végeredménnyel egyszerűen alig tudtunk leállni :-)

Langyosan is nagyon finom - bár ekkor szinte lehetetlenség szeletelni -, de kihűlve talán még finomabb!






Almás, birsalmás, túrós pite


Hozzávalók egy kb. 18x24 cm-es tepsihez:


A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj (nálam most ugyanennyi kókuszzsír)
  • 5 dkg (por)cukor
  • csipet só
  • 1 tojás sárgája
  • 2-3 ek. jéghideg víz



Az almás töltelékhez:

  • 1 ek. vaj/kókuszzsír
  • 4 közepes, édes alma
  • 2 közepes birsalma
  • 1-2 ek. cukor (ízlés és az alma édessége szerint)
  • 1 tk. almás sütemény fűszer/mézeskalács fűszer
  • 1 púpos tk. keményítő
  • 0,5 dl víz
  • fél citrom leve



A túrókrémhez:

  • 25 dkg túró
  • 2 dl tejföl
  • 1 tojás + a tésztából kimaradt fehérje
  • 5 dkg cukor (illetve ízlés szerinti mennyiségben)
  • 1-2 ek. liszt
  • 1 ek. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor



A tésztával kezdjük, hisz hűlnie-pihennie kell. A fagyos vajat felkockázzuk, késes betétű robotgéppel néhány pillanat alatt morzsásra pörgetjük a liszttel. Hozzáadjuk a cukrot, a tojás sárgáját és a vizet, és gyors mozdulattal sima tésztává gyúrjuk.

Hűtőbe tesszük min. 30 percre, folpackba csomagolva.


Az almákat megmossuk, és falatnyi darabokra vágjuk. Citromos vízbe tesszük, hogy ne barnuljon. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat/kókuszzsírt, a cukrot karamellizáljuk benne. Hozzáadjuk a birskockákat, pici vizet öntünk alá, és félig puhára pároljuk. Ekkor keverjük hozzá az almafalatokat, épp csak addig pároljuk, míg a keletkezett levét elfővi. Ízesítsük a fűszerkeverékkel, és adjuk hozzá a hideg vízben elkevert keményítőt, sűrítsük be 1-2 perc alatt, mint egy pudingot.

Hagyjuk langyosra hűlni.

A túrót keverjük el a tejföllel, ha nagyon szemcsés-rögös, botmixerrel keverjük krémesre. Adjuk hozzá a tojás sárgáját, a cukrot, a vaníliát, a lisztet, végül a fehérjék keményre vert habját is keverjük hozzá óvatosan.

Összeállítjuk a süteményt.

A tepsit kibéleljük sütőpapírral. Az omlós tésztát elfelezzük, az egyik tésztadarabot lisztezett munkalapon tepsi méretűre nyújtjuk. Rásimítjuk az almakrémet, az almakrém tetejére kenjük a krémes túrót, majd befedjük a másik, szintén tepsi méretűre nyújtott tésztalappal.

Tetejét megkenjük hideg tejjel, itt-ott megszurkáljuk, majd 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Hagyjuk minimum langyosra hűlni, mert a pudingos alma és a krémes túró is roppant lágy sütés után is, és nehezen szeletelhető - viszont nagyon finom...

Kihűlve gyönyörűen megszilárdul, prímán szelhető - és így is nagyon, de nagyon finom!





8 megjegyzés:

  1. Huhhh, de guszta!! Megjegyzem! :)

    VálaszTörlés
  2. Milyen jó ötlet túrókrémmel és birsalmával gazdagítani, tényleg nagyon-nagyon fincsi lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper volt :-) Tényleg! Csak ajánlani tudom :-)))

      Törlés
  3. Ez mennyei lehetett! Külün-külön imádom mindkettőt, együtt is szuperek lehetnek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom, hogy nagyon szeretitek a birsalmát :-) Szívből ajánlom, valóban mennyei!

      Törlés