2014. február 14., péntek

Birsalmás-rozmaringos csirke



Imádom a birsalmát...

Erre a végtelen egyszerű ételre annyi, de annyi dicséretet kaptam! Néhány hozzávaló csupán, a birs mellett fehérbor és rozmaring, tejszín... 

Az étel elkészíthető keményebb húsú, nem szétfővő almával illetve körtével is!






Birsalmás-rozmaringos csirke


Elkészítési idő: 1,5-2 óra


Hozzávalók:


  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 egész csirkecomb
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 dl habtejszín (állati, 30%-os)
  • 3-4 birsalma
  • 1 csapott ek. étkezési keményítő
  • só, bors
  • néhány ágacska rozmaring (ha nincs, 1 mk. őrölt)



A combokat megtisztítjuk: tollmaradványokat és a "sarkán" lévő esetleg bőrmaradványokat eltávolítjuk. Megmossuk, leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk.

Kevés olajat forrósítunk, a hús mindkét oldalát 1-2 perc alatt pirosra sütjük, félretesszük.

A visszamaradt zsiradékban üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát, majd visszatesszük rá az elősütött csirkehúst, felöntjük fehérborral, mellédobjuk a rozmaringot, és fedő alatt félpuhára pároljuk (kb. 30 perc).

Ezt követően mellétesszük az alaposan megmosott, cikkekre vágott és kicsumázott birsalmát, ha kell, pótoljuk a folyadékot, s teljesen puhára pároljuk.

A keményítőt elkeverjük egészen kevés hideg vízzel, majd a tejszínnel, a birsalmás csirkéhez adjuk, 1-2 perc alatt kiforraljuk.

Kóstoljuk meg, ha kell, ízesítsük után sóval, borssal, netán rozmaringgal.

Tetszőleges körettel (nálunk most párolt rizs) és a maradék hűvös fehérborral tálaljuk.



Még több birsalmás recept ITT.



2 megjegyzés:

  1. Ó, csak nyelek nagyokat a képet nézegetve, annyira nagyon guszta! :) A birsalmát én is nagyon szeretem, finom lehet vele a sült husi! :)

    VálaszTörlés
  2. Viki, van maradék fehérborom ... kaphatok mellé a birsalmás csirkéből? :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.