2014. szeptember 7., vasárnap

Lekváros-túrós pite - 18.Blogkóstoló !




A játék háziasszonya ebben a fordulóban a Vöröskaktusz blogot író Bogi, és Csigabige kuckóját kaptam játszótársul a sorsoláson :-)

A sok-sok receptet átböngészve azonnal szerelembe estem ezzel a túrós pitével, ahogy olvastam, olyan igazi, házias, nagymamás süteménynek gondoltam.

Az... 

Elképesztően finom... Vékony kis tésztalapok, zamatos lekvár, és vastag, mégis habkönnyű túrótöltelék. 

Nagyon-nagyon sok dicsérő szót kaptam érte - próbáljátok ki!

Köszönöm a remek receptet :-)





Lekváros-túrós pite

Elkészítési idő: 2 óra


Hozzávalók egy kb. 20x30 cm-es tepsihez:


A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg zsír (!)
  • 2 tojás sárgája
  • csipet só
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • 5-7 ek. tejföl



A töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 15 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 3 tojás fehérje
  • 3 ek. búzadara
  • 1 citrom kifacsart leve (ha a citrom bio, mehet a sárga héja is lereszelve!)


  • fél üvegnyi lekvár - nálam most házi, darabos meggylekvár


A tetejére:

  • 1 tojás sárgája
  • 1-2 tk. tej/tejszín



A lisztben elkeverjük a sót és a szódabikarbónát, majd elmorzsoljuk benne a zsírt. Hozzáadjuk a két tojás sárgáját, és kanalanként adagoljuk hozzá a tejfölt, hogy rugalmas, jól formálható, jól nyújtható tésztát kapjunk - nekem 6 evőkanálnyi kellett, de minden evőkanál más és más!

A kész tészta pontosan 1 kg lett, amit három darabra vágtam: 1 db 40 dkg-osra (ez lesz az alja) és 2 db 30 dkg-osra.

A túrót tálba tesszük. Ha nagyon rögös, törjük át krumplinyomóval. Összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, a citrom levével, búzadarával, majd több részletben hozzáforgatjuk a tojásfehérjék keményre vert habját.

Összeállítjuk a süteményt.

A tepsit sütőpapírral kibéleljük. Belenyújtjuk lisztezett munkalapon a 40 dkg-os tésztadarabot úgy, hogy pici pereme is legyen, ami megtartja majd a lekvárt.

Megkenjük lekvárral - ne sajnáljuk belőle :-)

Befedjük a második kinyújtott tésztalappal, melyre rásimítjuk a habos túrókrémet, végül befedjük a harmadik kinyújtott lappal.

A tészta tetejét villával imitt-amott megszurkáljuk, tetejét lekenjük a tejjel/tejszínnel elkevert tojássárgájával.

180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük, akkor jó, ha aranyszínű a teteje.

Langyosra hűlve már szeletelhető!





8 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, finomat választottál! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Langyosan majdnem lehetetlenség abbahagyni, annyira finom :-)

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki, biztos fincsi lett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Imádtuk :-) Köszönöm még egyszer a szuper receptet!

      Törlés
  3. Hű, hogy én most hogy megéheztem! :) Nagyon guszta, lerí a képekről, hogy milyen finom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Irtó finom és nagyon kiadós, biztos ti is szeretnétek :-)

      Törlés
  4. Húú, de megkóstolnám! Biztos finom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen :-) Főleg langyosan... Nagyonnagyon!

      Törlés