2014. szeptember 2., kedd

Sült zöldség krémleves



Több fajta zöldségem volt itthon, mindenből egy kevés. Hirtelen felindulásból főzés előtt az összeset megsütöttem sütőben, majd összefőztem, turmixoltam - és a végeredmény páratlanul finom lett!

Ajánlom a hűvös napokra!







Sült zöldség krémleves

Elkészítési idő: 75 perc

Hozzávalók:


  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyem
  • 1 kicsi padlizsán
  • 1 közepes krumpli
  • 2 dl tejföl
  • só és bors



Tálaláshoz:

  • pirított (fokhagymás!!!) kenyérkockák
  • néhány csepp olívaolaj



Az összes zöldséget megtisztítjuk. A vöröshagymát cikkekre vágjuk, a zöldséget-répát felkarikázzuk.

A padlizsánt meghámozzuk, felkockázzuk, a fokhagyma maradhat egészben.

Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, beleöntjük a zöldségeket - a krumpli kivételével, meglocsoljuk kevés olajjal, átkeverjük, hogy az olaj egyenletesen vonja be a zöldségeket.

Forró sütőben 25-30 percig sütjük, nem baj, ha nem teljesen puha, úgyis főzzük még! Ha imitt-amott megkaramellizálódik a zöldség, annál jobb :-)

A sült zöldségeket fazékba borítjuk, hozzáadjuk a nyers, felkockázott krumplit, felöntjük vízzel, felforraljuk, majd teljesen puhára főzzük.

Tűzről lehúzva botmixerrel krémesre zúzzuk, ilyenkor tudjuk beállítani a leves sűrűségét, ha kell, hígítsuk vízzel! Ízesítjük sóval és borssal.

A tejfölt elkeverjük 1-2 merőkanálnyi forró levessel, majd a fazékba csurgatjuk.

Egyet forralunk rajta, majd azonnal tálaljuk fokhagymával ízesített ropogós kenyérkockával.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése