2014. augusztus 31., vasárnap

Aszalt szilvás csokoládépite


Miminél már nagyon régóta szemeztem ezzel a csokis pitével, míg egy kedves baráti meghívás jó apropónak tűnt :-))), hogy megsüssem.

Szerintem langyosan - lett volna - az igazi, de este sütöttem, másnap vittük, és az akkor még meleg éjszakák és a tojás-tejszín miatt hűtőbe tettem indulásig.

Hidegen is finom volt - de lehet, teszek egy próbát, milyen lehet langyos-krémesen...







Aszalt szilvás csokoládépite

Elkészítési idő: 2 óra


Hozzávalók egy 26 cm-es piteformához:


A tésztához:

  • 12 dkg vaj
  • 22 dkg liszt
  • 2 ek cukrozatlan kakaó
  • csipet só
  • 2 ek cukor
  • 2 ek darált mandula/dió
  • 1 egész tojás
  • 1-3 ek. hideg víz




A töltelékhez:


  • 20 dkg puha aszalt szilva
  • 3 cl szilvapálinka (opcionális)
  • 5 dkg kandírozott narancshéj
  • 20 dkg étcsokoládé (min. 60%-os) - apróra kockázva
  • 1 marék dió durvára darálva
  • 3 tojás
  • 10 dkg (barna)cukor
  • 2 dl tejszín (állati, 30%-os)




A hideg vajat - késes betétű robotgéppel - elmorzsoljuk a lisztben. Hozzáadjuk a kakaóport, sót, cukrot, darált diót, majd összegyúrjuk a tojással és a vízzel.

A piteformát kivajazzuk, és azon frissiben belenyújtjuk a tésztát - és formával együtt tegyük a hűtőbe min. 30 percre.

Míg a tészta hűl, elkészítjük a tölteléket.

A szilvát a kandírozott narancshéjjal és a pálinkával együtt késes betétű robotgépben ledaráljuk. Összekeverjük a dióval és a csokoládéval.

A tojást, a cukrot és a tejszínt simára keverjük, majd hozzáadjuk a csokoládés-szilvás krémhez.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A kihűtött pitetésztát vakon elősütjük: tetejét sütőpapírral borítjuk, melyre nehezéket teszünk, pl. rizst, szárazbabot, sütőkerámiát, tisztára mosott pici kavicsot - és így sütjük a tésztát 10 percig.

A sütés után óvatosan eltávolítjuk a nehezéket a sütőpapírral együtt (tűzforró, óvatosan), és az elősütött tésztakehelybe öntjük a szilvás-csokis krémet.

Visszatesszük a sütőbe, és készre sütjük további 30-40 perc alatt - tűpróba.

Hűlés után cikkekre vágva kínáljuk.



2 megjegyzés:

  1. Viki, nagyon szép lett :) De igazad van, langyosan a legjobb, vagyis langyosan hideg vanília fagyival...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a remek receptet - egészen biztos, hogy visszatapsolom még, hogy langyosan is bevizsgálhassuk :-)))))))

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.