2015. március 28., szombat

Káposztás csiga



Nnnna, ez egy csodafinom italkorcsolya, s milyen régen sütöttem! Aztán sok-sok kihagyás után napirendre került megint! 

Praktikus, ha akkor készítjük, ha pl. káposztás tészta van műsoron, de igazán nem sok idő és energia megpárolni csak ehhez a káposztát!

Nehéz vele leállni, veszedelmes jószág :-)






Káposztás csiga


Elkészítési idő: 2,5 óra



Hozzávalók az élesztős-omlós tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj/20 dkg zsír
  • 1 csapott ek. só (azért csak óvatosan, inkább két részletben)
  • 1 dl tejföl
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kk. cukor
  • 1 tojássárgája


Töltelék:
  • 50 dkg káposztából párolt káposzta, jó borsosan, köményesen


Tetejére:
  • 1 tojás
  • 5-10 dkg reszelt sajt


Elmorzsoljuk a lisztben a vajat (vagy a zsírt) és a sót. Hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, az eltördelt élesztőt és a tojássárgáját, sima tésztává gyúrjuk. Ha nem áll össze, adjunk hozzá 1 kanál tejfölt.

A tésztával vagy pihentetés nélkül továbbdolgozunk, vagy fóliába csomagolva a hűtőbe költöztetjük egy éjszakára, s csak másnap töltjük, formázzuk.

A tésztát lisztezett munkalapon kb. 30x40 cm téglalappá nyújtjuk. A kihűlt párolt káposztát elkenjük a tészta teljes felületén úgy, hogy középen maradjon egy 5-6 cm szabad sáv. 

Ezt a középső részt megkenjük tojásfehérjével, így ha majd feltekerjük a tésztát, s csigákra vágjuk, szépen összeragasztja, és nem veszti el a formáját.

Hosszában, középen kettévágjuk a tésztalapot, s hosszabbik vége felől feltekerjük a két káposztával borított tésztadarabot, mint a beiglit, s 20-20 csigára szeleteljük egy éles késsel. Vágott felükre fordítjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 30 percig langyos helyen kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A csigák tetejét megkenjük felvert tojással, és mindegyikre egy csipet reszelt sajtot teszünk. 25-30 percig sütjük, míg a sajt aranyszínűre nem sül a tetején.





2 megjegyzés:

  1. Viki!
    A kérésem nem a káposztás csigához tartozik, hanem teljesen más receptet szeretnék tőled kérni. A receptjeidben mindig megbízok és ezért fordulok hozzád. Szűzérméhez kérnék jól kipróbált receptet. Tudom sok van a neten, de nem érzem egyiket sem úgy, hogy megkívánnám. Előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gabi :-) De aranyos vagy :-)))))))

      Ezt nézd meg: http://www.chefviki.hu/2014/03/citromos-gongyolt-szuzerme.html - a háló helyett nyugodtan mehet baconszalonnával!

      S nézz szét bátran Gabojszánál is: http://www.gabojsza.hu/search?q=sert%C3%A9ssz%C5%B1z

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.