2015. november 17., kedd

Karamellás körte-sütőtök krémleves sós mogyoró grillázzsal



Igazi "ősz-leves" :-)

Kaptunk egy nagy szatyor körtét abból a fajtából, ami csodás ízű és illatú, ha beleharap az ember, könyékig csurog a leve - viszont nem tárolható túl hosszú ideig, mert egy pillanat alatt utóérik hűvös helyen is.

Hamar eldőlt a sorsa: leves lesz belőle, a sült sütőtök épp kéznél volt. 

A sós mogyoró grillázs nagyon jól passzolt hozzá "levesbetétként": sűrű krémleves, puha tejszínhab és a ropogós, édes-sós mogyoródarabok kontrasztként a lágyság mellé!

Hűtőhidegen, langyosan és melegen is remek volt :-)






Karamellás körte-sütőtök krémleves sós mogyoró grillázzsal

Elkészítési idő: 30 perc


Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg (barna) cukor
  • 1 kg édes, érett körte
  • 25 dkg sült sütőtök (ha nincs, nem gond, elhagyható, de jól illik bele)
  • csipet só
  • késhegynyi őrölt fahéj


  • 2 dl tejszín (30%-os, állati eredetű)



A grillázshoz:

  • 5 dkg (barna) cukor
  • 5 dkg sós mogyoró



A körtét megmossuk, meghámozzuk, magházát kiemeljük, és falatnyi darabokra vágjuk.

A vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a cukrot, és takaréklángon, kevergetés nélkül hagyjuk, hogy megolvadjon, majd karamellszínűre olvadjon.

Ha a cukor felolvadt, adjuk hozzá a körtedarabokat, keverjük át.

A karamell ilyenkor visszaszilárdulhat, semmi pánik, szépen vissza fog olvadni!

Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, adjuk hozzá a sült tök héjából kikanalazott húsát, ízesítsük csipet sóval, és főzzük teljesen puhára.

A fazekat a tűzről levéve botmixerrel zúzzuk krémesre, fűszerezzük kevés fahéjjal.

A grillázshoz száraz serpenyőben, takaréklángon olvasszuk fel a cukrot. Álljuk meg, és ne kavargassuk, maximum néha mozgassuk meg a serpenyőt, mintha palacsintát sütnénk. Ha folyékonyra olvadt és aranyszínű, adjuk hozzá a mogyorót.

Keverjük össze, hogy a mogyorószemeket bevonja az olvadt cukor, majd öntsük a grillázst szilikonlapra vagy sütőpapírra, s terítsük szét. Óvatosan, mert elképesztően forró!

Hagyjuk kihűlni és megszilárdulni, majd mozsárban vagy késes betétű robotgépben pörgessük durva morzsákra - ez 1-2 pillanat csupán, ne legyen túlságosan finom szemű!

A tejszínt cukor nélkül (!) verjük fel lágy habbá.

Kínáljuk a levest a grillázzsal s tejszínhabbal.


8 megjegyzés:

  1. Hayırlı sabahlar, çok lezzetli ve iştah açıcı bir görüntüsü var. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılarımla.

    VálaszTörlés
  2. Most igen nagyot nyeltem, igen a kedvemre való ez a leves! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagggyon jó anyag volt, tessék nyugodtan kipróbálni :-)

      Törlés
  3. Mekkora ötlet. Főleg a levesbetét. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az még önmagában is jó volt, elnassolni :-))))))

      Törlés
  4. Ez nagyon különleges!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :-) Különleges leves hétköznapi alapanyagokból :-)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.