2015. november 3., kedd

Paradicsomos-csicseriborsós harcsa zöld fűszeres joghurttal




Nagyon-nagyon kevés hal fogyott nálunk - idáig :-)

A fagyasztott tengeri hal olyan plöttyre olvad ki, annyira vizes, hogy egy idő után teljesen elment a kedvem tőle. 

A hazai halak nagyon finomak, de nekem kínszenvedés szétcincálni, nehogy szálkát nyeljek. Na jó, egy remek halászlé kedvéért hajlandó vagyok szenvedni :-)))

Aztán egy szép napon megállt a piacon egy kamion, benne jégágyon afrikai harcsák. Szarvasról.

Gyönyörű, tömött húsú, szálkamentes.

S jönnek minden szerdán :-)

Egymás után többször is sütöttem szeletekre vágva vaj, olívaolaj keverékén, mellette citrom, kakukkfű és fokhagyma, csak így egyszerűen.

Aztán jöttek később az összetettebb receptek, mint például ez itt.

Hosszabb leírni, mint elkészíteni, és a sok hozzávalóból csodálatosan harmonikus ízek állnak össze!








Paradicsomos-csicseriborsós harcsa zöld fűszeres joghurttal


Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók:

  • 50 dkg harcsafilé (vagy más tetszés szerinti halfilé)
  • só és bors
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 ek. vaj
  • fél citrom leve



A paradicsomos-csicseriborsós raguhoz:

  • 1 konzerv csicseriborsó (40 dkg)
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 kicsi fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dl paradicsomlé (nem sűrítmény!)
  • só és bors
  • 3-4 ágacska kakukkfű



A zöld fűszeres görög joghurthoz:

  • 2 dl sűrű görög joghurt
  • tetszés szerinti zöld fűszerek, pl. menta, petrezselyemzöld, kakukkfű
  • fél citrom leve
  • só és bors



A halat megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, sózzuk és borsozzuk.

Az olajat összeolvasztjuk a vajjal, s kisütjük benne a halszeleteket, sütés közben meglocsolva a citrom levével.

Félretesszük.

A finomra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk az olajon. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát,  a lecsöpögtetett csicseriborsót, átkeverjük, majd felöntjük a paradicsomlével. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a kakukkfű ágacskáit is, majd takaréklángon főzzük 15-20 percig, míg a paradicsomos szósz besűrűsödik.

A joghurtot összekeverjük a finomra vágott zöld fűszerekkel, sózzuk és borsozzuk, és belefacsarjuk egy fél citrom levét.


A paradicsomos csicseriborsó ragura helyezünk egy halszeletet, majd a tetejére kanalazunk a hűvös fűszeres joghurtból.


Ihlet átdolgozva: Neil Perry

4 megjegyzés:

  1. A hallal én is bajban vagyok. Imádjuk,de nem lehet normálisat kapni.( Kivéve Lidlben a pisztráng) Most épp karácsonyra vadászok.
    Megkérdezhetem mennyiér adják? Nagyon guszta,vastag húsú

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy mondod Dia.

      Eddig még csak filét vettem, 1900-2000 Ft kilója kb. Nem az olcsó árkategória, az tény, de hibátlan minőségű, szálkamentes, tömör.

      Ők azok egyébként: afrikaiharcsa.hu

      Törlés
  2. Ahhoz kepest,h a pisztrang mindenestol ennyi.. es ahhoz kepest,h a bolti fagyasztott "vizfile" is 1500-1600 korul van,nagyon jo aron vetted!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is úgy gondolom, hogy ár-érték arányban nagyon rendben van!

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.