2017. január 29., vasárnap

Gesztenyés, meggylekváros piskótatekercs


Régóta állomásozott a mélyhűtőben egy adag gesztenyepüré, és régóta forgattam a fejemben ezt az egyszerű süteményt.

Csodafinom meggylekvárom volt Anyutól, abból a lédús, szinte feketére érő meggyből főzve, remekül passzolt a gesztenyéhez.

Próbáljátok ki :-)



Gesztenyés, meggylekváros piskótatekercs

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók:


  • 6 tojás
  • 6 ek cukor
  • 6 ek liszt
  • 25 dkg fagyasztott gesztenyepüré
  • 5 dkg vaj vagy 0,5 dl habtejszín (állati, nem habbá verve)
  • 6-8 ek meggylekvár (vagy más pikáns ízű, inkább savanykásabb lekvár)

Hagyományos piskótát készítünk: a tojásokat egyesével kettéválasztjuk. A sárgájákat habosra, világosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a  lisztet is, végül több részletben, széles, óvatos mozdulatokkal belekeverjük a fehérjékből vert kemény habot is.

Egy kb. 40x40 cm nagyságú tepsit kibélelünk sütőpapírral, belesimítjuk a piskótatésztát, és 180 fokosra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ha készen van, kifordítjuk a tepsiből, hátáról lehúzzuk a sütőpapírt, és azon forrón feltekerjük, s hagyjuk langyosra hűlni.

A gesztenyepürét hagyjuk felolvadni, majd keverjük habosra 5 dkg puha vajjal/folyékony tejszínnel, és formáljunk belőle olyan hosszú hengert, mint amilyen széles a piskótánk.

A langyosra hűlt piskótát kitekerjük, megkenjük lekvárral. Hozzánk közelebb eső végére fektetjük a gesztenyepüré rudat, majd feltekerjük.

Éles késsel szeletekre vágjuk, s a szeleteket meghinthetjük porcukorral.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése