2017. szeptember 14., csütörtök

Almás zellerkrémleves buggyantott tojással


Hétköznapi gyors leves, melyben az alma nagyon szépen ellensúlyozza a zeller viszonylag markáns ízét - a benne főtt tojástól pedig laktató válik.




Almás zellerkrémleves buggyantott tojással

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók:

  • 2 ek olívaolaj
  • 2 kisebb gumó zeller
  • 2 db édeskés alma
  • 2 dl tejföl
  • személyenként 2 db tojás
  • só és bors


A zellert és az almát meghámozzuk, falatnyi darabokra vágjuk.

Felhevített olívaolajon néhány percig pároljuk a zellerkockákat, majd felöntjük vízzel vagy ha van, alaplével. Takaréklángon puhára főzzük.

Ha a zeller megpuhult, hozzáadjuk az almakockákat, s további 1-2 percig főzzük, míg az alma is megpuhul.

Botmixerrel krémesre zúzzuk a levest, majd sóval és borssal ízesítjük.

A tejfölt simára keverjük 2 merőkanálnyi krémlevessel, több részletben adagolva a hideg tejfölhöz a forró levest, majd az egészet visszacsurgatjuk a főzőedénybe.

A tojásokat egyesével kis csészébe vagy pohárkába ütjük, s egészen közel tartva a leves felszínéhez óvatosan a lábasba csúsztatjuk.

Takaréklángon tartsuk csendes forrásban, és legalább 3-4 percig ne kavarjuk meg, hogy a tojásnak legyen kellő ideje megszilárdulni.


Minél lágyabban szeretnénk a tojást fogyasztani, annál hamarabb fejezzük be a főzést és azon forrón tálaljunk is – meg a leves hője tovább fogja szilárdítani a tojást a főzés befejezte után!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése